Osnovu pilećeobrok salatesa najboljim sosom čini prolećna mešavina salata, uključujući razne zelene salate, spanać i kelj, kao i pečena piletina, krastavci, paradajz, krutoni i sirevi. Ipak, ono što ovu salatu čini posebnom je sos kojim je natopljena. Možda ćete isprobati i obrok salatu sa leblebijama i jogurtom. Začini su posebni, i upotponjuju preliv. Evo kako da napravite pileću obrok salatu sa najboljim sosom!
Sastojci:
Za sos:
- 30 ml maslinovog ulja
- 2 kašičice sitno narendane limunove kore
- 60 ml sveže ceđenog soka od limuna
- 2 čena belog luka, mlevena
- 1 kašika sumaka začina
- 1 kašika zatara začina
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice meda, više po ukusu
Za salatu:
- 1/2 vekne bageta
- 3 kašike maslinovog ulja, podeljeno
- 1/2 kašičice soli
- Sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 500 g pilećeg filea
- 140 g prolećne mešavine
- 500 g čeri paradajza
- 1 veliki krastavac, prepolovljen po dužini i isečen poprečno
- 1 srednja paprika, narezana na kockice
- 1/2 srednjeg crvenog luka, narezanog
- 30 g kiselih paprika narezanih
- 30 g narezene halapenjo paprike
- 230 g sveže mocarele
- 125 g iseckanog tvrdog sira
- 2 velika tvrdo kuvana jajeta isečena na kriške
Recept za pileću obrok salatu sa najboljim sosom
Pomešajte začine
Za pileću obrok salatu sa najboljim sosom pomešajte maslinovo ulje, limunovu koricu i sok, beli luk, sumak, zatar, so i med u tegli, zatim zatvorite teglu i protresite da se sjedini. Probajte i prilagodite začine po želji.
Ispecite krutone
Postavite rešetku u centar rerne i zagrejte na 200 C. Isecite ili baget na komade veličine zalogaja. Prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja i soli tepsiju. Širite hleb u jednom sloju. Pecite dok ne porumeni, 6 do 8 minuta. Ostavite krutone po strani.
Ispržite piletinu
Osušite piletinu. Začinite obilno solju i biberom. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte preostalu 1 kašiku ulja i promešajte da premažete tiganj. Kada se ulje zagreje, dodajte piletinu. Kuvajte, okrećući, dok piletina ne postane smeđa, ukupno oko 12 minuta. Prebacite piletinu na tanjir da se ohladi 5 minuta.
Napravite obrok salatu
Pomešajte krutone, prolećnu mešavinu salata, paradajz, krastavac, papriku, luk, paprike, kiseli halapenjo, mocarelu i čedar sa dve trećine dresinga. Stavite na tanjir za serviranje ili u veliku činiju. Narežite piletinu na trake. Pomešajte salatu i piletinu zajedno sa kriškama tvrdo kuvanog jajeta. Prelijte preostalim prelivom ili poslužite uz salatu. Uživajte u pilećoj obrok salati sa najboljim sosom!
Pročitajte kako se pravi PILEĆA SALATA SA PEČURKAMA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom