Osnovu pilećeobrok salatesa najboljim sosom čini prolećna mešavina salata, uključujući razne zelene salate, spanać i kelj, kao i pečena piletina, krastavci, paradajz, krutoni i sirevi. Ipak, ono što ovu salatu čini posebnom je sos kojim je natopljena. Možda ćete isprobati i obrok salatu sa leblebijama i jogurtom. Začini su posebni, i upotponjuju preliv. Evo kako da napravite pileću obrok salatu sa najboljim sosom!

Sastojci:

Za sos:

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 2 kašičice sitno narendane limunove kore
  • 60 ml sveže ceđenog soka od limuna
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 kašika sumaka začina
  • 1 kašika zatara začina
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice meda, više po ukusu

Za salatu:

  • 1/2 vekne bageta
  • 3 kašike maslinovog ulja, podeljeno
  • 1/2 kašičice soli
  • Sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 500 g pilećeg filea
  • 140 g prolećne mešavine
  • 500 g čeri paradajza
  • 1 veliki krastavac, prepolovljen po dužini i isečen poprečno
  • 1 srednja paprika, narezana na kockice
  • 1/2 srednjeg crvenog luka, narezanog
  • 30 g kiselih paprika narezanih
  • 30 g narezene halapenjo paprike
  • 230 g sveže mocarele
  • 125 g iseckanog tvrdog sira
  • 2 velika tvrdo kuvana jajeta isečena na kriške

Recept za pileću obrok salatu sa najboljim sosom

12:13
Korak 1

Pomešajte začine

Za pileću obrok salatu sa najboljim sosom pomešajte maslinovo ulje, limunovu koricu i sok, beli luk, sumak, zatar, so i med u tegli, zatim zatvorite teglu i protresite da se sjedini. Probajte i prilagodite začine po želji.

12:17
Korak 2

Ispecite krutone

Postavite rešetku u centar rerne i zagrejte na 200 C. Isecite ili baget na komade veličine zalogaja. Prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja i soli tepsiju. Širite hleb u jednom sloju. Pecite dok ne porumeni, 6 do 8 minuta. Ostavite krutone po strani.

12:17
Korak 3

Ispržite piletinu

Osušite piletinu. Začinite obilno solju i biberom. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte preostalu 1 kašiku ulja i promešajte da premažete tiganj. Kada se ulje zagreje, dodajte piletinu. Kuvajte, okrećući, dok piletina ne postane smeđa, ukupno oko 12 minuta. Prebacite piletinu na tanjir da se ohladi 5 minuta.

12:18
Korak 4

Napravite obrok salatu

Pomešajte krutone, prolećnu mešavinu salata, paradajz, krastavac, papriku, luk, paprike, kiseli halapenjo, mocarelu i čedar sa dve trećine dresinga. Stavite na tanjir za serviranje ili u veliku činiju. Narežite piletinu na trake. Pomešajte salatu i piletinu zajedno sa kriškama tvrdo kuvanog jajeta. Prelijte preostalim prelivom ili poslužite uz salatu. Uživajte u pilećoj obrok salati sa najboljim sosom!

Pročitajte kako se pravi PILEĆA SALATA SA PEČURKAMA

BONUS VIDEO:

StvarUkusa/L.S.