Kremasta palentasa šampinjonima i sirom je sočan, topli obrok koji ćete brzo da napravite. Topao zagrljaj italijanskog jela savršen je za hladnije dane. Možda ćete želeti da napravite i palentu sa mesom i paradajz sosom. Kremasta palenta je bogata sirom i uz to se pravi sa kuvanim kestenjem. Evo kako da napravite kremastu palentu sa šampinjonima i sirom!

Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, narezan
  • 1 grančica ruzmarina, iseckani listovi
  • 100 g kuvanog kestenja
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 100 g palente koja se brzo kuva
  • 30 g slanog putera
  • 25 g parmezana, narendanog
  • 100 g tvrdok sira, isečenog na male kockice

Recept za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom

14:37
Korak 1

Zagrejte tiganj

Za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom zagrejte veliki tiganj sa poklopcem na jakoj vatri. Dodajte šampinjone i pržite oko 3 minuta, uz malo mešanja, dok ne porumene i ne počnu da puštaju tečnost.

14:41
Korak 2

Dodajte beli luk i kestenje

Smanjite temperaturu na srednju, pa dodajte ulje, beli luk, ruzmarin i kestenje. Kuvajte nekoliko minuta, mešajući, dok ne zamiriše. Dodajte kašiku vode, poklopite i sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi 10 minuta.

14:41
Korak 3

Skuvajte palentu

U međuvremenu sipajte mleko u šerpu sa 400 ml vode i prstohvatom soli i stavite da provri. Smanjite vatru na nisku, sipajte palentu uz mešanje, pa kuvajte 5-8 minuta uz stalno mešanje dok se ne zgusne i odvoji od ivica tiganja. Umešajte puter, parmezan i pola sira i začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite mešavinu pečuraka, pa je kašikom posipajte preko palente, zajedno sa sokovima koji su ostali u tiganju. Uživajte u kremastoj palenti sa šampinjonima i sirom!

Pročitajte kako se pravi MUSAKA SA PALENTOM

BONUS VIDEO

tiktok/nickoskitchen  trik za najkremastiji pire krompir

StvarUkusa/L.S.