Kremasta palentasa šampinjonima i sirom je sočan, topli obrok koji ćete brzo da napravite. Topao zagrljaj italijanskog jela savršen je za hladnije dane. Možda ćete želeti da napravite i palentu sa mesom i paradajz sosom. Kremasta palenta je bogata sirom i uz to se pravi sa kuvanim kestenjem. Evo kako da napravite kremastu palentu sa šampinjonima i sirom!
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, narezan
- 1 grančica ruzmarina, iseckani listovi
- 100 g kuvanog kestenja
- 100 ml punomasnog mleka
- 100 g palente koja se brzo kuva
- 30 g slanog putera
- 25 g parmezana, narendanog
- 100 g tvrdok sira, isečenog na male kockice
Recept za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom
Zagrejte tiganj
Za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom zagrejte veliki tiganj sa poklopcem na jakoj vatri. Dodajte šampinjone i pržite oko 3 minuta, uz malo mešanja, dok ne porumene i ne počnu da puštaju tečnost.
Dodajte beli luk i kestenje
Smanjite temperaturu na srednju, pa dodajte ulje, beli luk, ruzmarin i kestenje. Kuvajte nekoliko minuta, mešajući, dok ne zamiriše. Dodajte kašiku vode, poklopite i sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi 10 minuta.
Skuvajte palentu
U međuvremenu sipajte mleko u šerpu sa 400 ml vode i prstohvatom soli i stavite da provri. Smanjite vatru na nisku, sipajte palentu uz mešanje, pa kuvajte 5-8 minuta uz stalno mešanje dok se ne zgusne i odvoji od ivica tiganja. Umešajte puter, parmezan i pola sira i začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite mešavinu pečuraka, pa je kašikom posipajte preko palente, zajedno sa sokovima koji su ostali u tiganju. Uživajte u kremastoj palenti sa šampinjonima i sirom!
Pročitajte kako se pravi MUSAKA SA PALENTOM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem