Palentu nazivaju i "italijanskim grizom", a nastala je u severnoj Italiji. Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme, palenta se često nalazila na trpezi u porodicama radničke klase i seljaka, a kasnije postaje popularna u celom svetu. Nekada se pravila i od pasulja i mahunarki, a tradicionlano se služila tako što se stavljala na sredinu stola ili daske. Mi vam donosimo recept italijanske bake za palentu koju ćete obožavati. Služi se sa paradajz sosom, mesom i parmezanom. Ovako pripremljena palenta isto se služila na stolu, a menjala je testeninu. Kada se ohladi postane čvršća, a samim tim u takvom stanju možete da je grilujete, pohujete...
Sastojci:
- 1/2 crnog luka
- 1/2 šargarepe
- 4 domaće sveže kobasice (manje)
- 2 svinjska rebra
- 500 ml paradajz sosa
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 250 g kukuruznog brašna (palente)
- 1 l vode
- parmezan
Recept za palentu sa mlevenim mesom:
U šerpu sipajte maslinovo ulje da pokrije dno, pa kada se zagreje dodajte sitno seckan crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša dodajte rebra, jednu kobasicu kojoj ste skinuli kožu i mleveno meso. Ostavite da se isprži (sipajte još maslinovog ulja ako je potrebno), a onda sipajte i paradajz sos. Ostavite da se meso kuva nekih sat vremena, a pre toga posolite i promešajte. Izvadite preostale 3 kobasice iz creva i blago ih viljuškom pritisnite, pa propržite u tiganju u kojem ste zagrejali malo ulja. U šerpu sipajte vodu, posolite i postepeno dodajte kukuruzno brašno (palentu). Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte jednu kutlaču paradajz sosa sa mlevenim mesom u palentu i promešajte. Zatim dodajte malo propržene kobasice i nastavite da je kuvate, uz neprestano mešanje. Kad krene da vri sklonite sa šporeta. U tanji pospite parmezan, pa malo paradajz sosa sa mlevenim mesom, a onda dodajte i palentu. Preko stavite malo ispržene kobasice, dekorišite parmezanom. Služite palentu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO:
SB
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem