Sorulosi kao predjelo nisu skupi, niti komplikovani za pravljenje, a možete da se pohvalite da znate napraviti portorikansko jelo. U pitanju je mešavina vode, kukuruznog brašna i soli. Možda ćete želeti da isprobate i lisnate štapiće sa kečapom za sve prilike. Za sorulose testo je beskrajno prilagodljivo i možete da ga napravite i sa drugim sastojcima poput kokosovog mleka, sira, putera, šećera i vanile. Evo kako da napravite sorulose!

Sastojci:

  • 220 ml vode
  • 1 kašičica fine soli
  • 95 g fino mlevenog kukuruznog brašna
  • 130 g Edamer sira
  • ulje

Za sos:

  • 1/4 šolje majoneza
  • 2 kašike kečapa
  • 1 kašičica mlevene paprike

Recept za sorulose

11:17
Korak 1

Pustite vodu da provri

Za sorulose u loncu pomešajte vodu i so. Dovedite do ključanja na jakoj vatri. Smanjite toplotu na srednju. Sipajte kukuruzno brašno u šerpu u laganom, ravnomernom mlazu, neprestano mešajući dok ga dodajete. Nastavite da mutite brzo dok se smesa ne zgusne i ne pretvori u testo. Biće potrebno oko 2 minuta da testo počne da se odvaja od dna i stranica posude. U ovom trenutku uklonite posudu sa vatre.

11:21
Korak 2

Ubacite sir u testo

Nežno ubacite sir edamer u testo. Prebacite testo na dasku za sečenje i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, u dubokom loncu, zagrejte ulje na 180 C. Obložite veliki tanjir papirnim ubrusima ili čistim kuhinjskim peškirom i ostavite sa strane. Kada je testo dovoljno hladno za rukovanje, podelite ga na pola i razvaljajte u dva komada. Isecite manje komade testa, a zatim svaki komad testa razvaljajte u kuglu, a zatim u oblik cigare, debljine palca, kako biste dobili sorulose.

11:21
Korak 3

Pržite sorulose

Pržite sorulose u malim serijama, često okrećući, dok ne postanu blago zlatni i hrskavi, oko 4 minuta po seriji. Prebacite na tanjir obložen ubrusima. Umutite majonez, kečap i papriku u maloj činiji. Poslužite sorulose vruće sa sosom za umakanje sa strane. Uživajte u sorulosima!

Pročitajte kako se prave hrskavi slani štapići

BONUS VIDEO

TikTok/ hungryhappens Recept za pečene štapiće tikvica

StvarUkusa/L.S.