Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 1–2 tikvice
  • 200 g pilećeg filea
  • Šaka zelenog povrća (blitva, spanać ili slično)
  • 2 jajeta
  • 3 kašike pavlake
  • 100 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist, feta)
  • 2 kašike brašna
  • Začini: so, biber, mlevena paprika, beli luk u prahu ili svež

Priprema:

Sočna, mekana i puna povrća – ova pita bez kora je odličan način da iskoristite ono što imate u frižideru i nahranite celu porodicu iz jednog pleha.

Savet:

Ako koristite feta sir, smanjite količinu soli u smesi – sir će dati dovoljno slanog ukusa.

Iseckajte crni luk i prodinstajte ga na malo ulja dok ne omekša. Dodajte sitno seckan pileći file, pa propržite dok ne porumeni. Posolite i pobiberite. Tikvice narendajte, posolite, pa ostavite 10 minuta da puste vodu. Procedite višak tečnosti.

U posebnoj posudi umutite jaja, pavlaku, brašno i začine. Dodajte izrendane tikvice, sitno seckano zeleno povrće, meso sa lukom i narendan sir. Sve dobro sjedinite. Sipajte smesu u podmazan pleh ili vatrostalnu činiju (možete staviti i papir za pečenje). Pecite na 180°C oko 30–35 minuta, dok lepo ne porumeni i učvrsti se. Ostavite da se kratko prohladi pa secite i služite.

Bonus video

00:19
Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje Izvor: TikTok/hungryhappens