Junetina dinstana sa povrćem, za slavski ručak, oduševiće goste! Junetina spremljena na ovaj način će da se topi u ustima i neće biti suva. Možda ćete želeti da probate i grašak sa junetinom. Junetina dinstana sa povrćem treba da se priprema dan ranije. Evo kako da je napravite!
Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1,5 kg junećeg buta bez kostiju
- 1/4 šolje crnog vina, piva, goveđe čorbe ili vode, za deglazuru
- 6 srednjih šargarepa, iseći na trećine
- 6 srednjih krompira, oljuštenih i isečenih na četvrtine
- 1 veliki luk, nasečen na četvrtine
- 3 kašičice začina po izboru
- 900 ml goveđeg bujona
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 3 kašike vode
Recept za juneće pečenje:
Zapržite meso:
Za junetinu dinstanu sa povrćem prvo malo zapržite junetinu, kako bi pečenje u loncu bilo ukusnije. Započnite zagrevanjem ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte meso i zapržite sa obe strane, oko pet minuta po strani. Kada je gotovo, izvadite pečenje na tanjir i deglazirajte tiganj vinom, pivom, bujonom ili vodom, koristeći kašiku da oslobodite sve zagorele komadiće.
Napravite sos:
Prebacite junetinu i povrće u tanjir za serviranje i ostavite na toplom tako što ćete ih obložiti aluminijumskom folijom. Sipajte sokove od kuvanja kroz sitno sito da biste se oslobodili masti. Skinite višak masnoće, sipajte sokove u malu šerpu i zagrevajte na srednje jakoj vatri dok ne proključaju. Kombinujte kukuruzni skrob i vodu u maloj posudi. Umutite kukuruzni skrob u sokove i vratite mešavinu da provri, neprestano mešajući. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, oko 1 do 2 minuta. Poslužite sos preko pečenja. Uživajte u junetini dinstanoj sa povrćem!
Pročitajte i kako se pravi JUNEĆE MESO KRČKANO U PARADAJZ SOSU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom