Ćufteu sosu od paradajza, kardamona i limete donose užitak u ovim raskošnim i bogatim ukusima. Ćufte su dopunjene egzotičnom limetom i kardamonom, koji samo zaokružuju celo jelo. Možda će vam biti korisni i trikovi da se ćufte ne raspadaju pri prženju! Ćufte u sosu od paradajza su sočne, a evo kako se prave!
Sastojci:
- 400 g mlevenog mesa sa 15% masti
- 20 g mirođije, grubo iseckane
- ½ kašičice sode bikarbone
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 crna luka, sitno iseckana
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 zelena papričica, sitno iseckana
- 1 kašika paradajz pirea
- 800 g seckanog paradajza
- 2 kašičice mlevenog kardamona
- 1 limeta, sa koricom i sokom
- 1 kašičica šećera
- kus-kus, pirinač ili somun za posluživanje
Recept za ćufte u sosu od pardajza, kardamona i limete
Napravite ćufte
Za ćufte u sosu od paradajza, kardamona i limete u činiji pomešajte mleveno meso, polovinu mirođije, bikarbonu (da bi ćufte ostale sočne) i dosta soli i bibera. Razvaljajte u otprilike 20 ćufti (oko 25 g svaka), a zatim ohladite dok pravite sos.
Pržite luk
Zagrejte 2 kašike ulja u velikom, plitkom tiganju na srednje niskoj vatri i pržite luk, beli luk, ljutu papriku i prstohvat soli 8-10 minuta dok se luk ne karamelizuje.
Dinstajte paradajz pire
Dodajte paradajz pire i lagano pojačajte vatru, dinstajte dok ne potamni, oko 2-3 minuta. Dodajte seckani paradajz, 150 ml vode, kardamon, koricu limete, šećer i prstohvat soli. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na laganoj vatri i kuvajte 10 minuta. Zagrejte rernu na visokoj temperaturi.
Ubacite ćufte
Ubacite ćufte u sos i kuvajte 8-10 minuta dok se skoro ne ispeku. Skinite poklopac, a zatim stavite posudu u rernu na 4-5 minuta dok vrh ne dobije boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohlade.
Servirajte
Ostatak mirođije pomešajte sa sokom od limete, preostalom 1 kašikom maslinovog ulja, prstohvatom šećera i malo začina. Stavite ovo na ćufte, a zatim poslužite uz kus-kus, pirinač ili somun. Uživajte u ćuftama u sosu od paradajza, kardamona i limete!
Pročitajte i kako se prave ćufte od mešanog mesa u pirinču i sosu od brusnice
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem