Pilećitažin sa začinjenim prokeljom i fetom balansira zemljane, slatke i ljute ukuse, uz lagani pileći file, leblebiju i sir. Možda ćete želeti da probate i piletinu kordon blu sa slatkim i začinjenim sosom. Prokelj celom jelu daje dominantan ukus, i čak i ako niste ljubitelji samog prokelja, dopašće vam se u kombinaciji sa ostalim sastojcima. Evo kako da napravite pileći tažin sa začinjenim prokeljom i fetom!

Sastojci:

  • 1 ½ kašika kokosovog ulja
  • 1 veliki crveni luk, nasečen
  • 1 crvena paprika, sitno nasečena
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 10 fileta piletine
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevene kurkume
  • ½ kašičice aleve paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 250 ml pilećeg bujona
  • 6 suvih kajsija, iseći na pola
  • 175 g leblebije
  • ½ kašičice semena kima
  • 275 g prokelja, iseckanog
  • 50 g fete
  • ½ male veze korijandera, grubo iseckanog

Recept za Pileći tažin sa začinjenim prokeljom i fetom

11:59
Korak 1

Prodinstajte luk, dodajte file

Za pileći tažin sa začinjenim prokeljom i fetom prvo zagrejte 1 kašiku kokosovog ulja u velikoj vatrostalnoj posudi za tepsiju na srednjoj vatri. Kada se istopi i zagreje, dodajte luk, biber i beli luk. Kuvajte, redovno mešajući, 3-4 minuta ili dok tek ne počne da omekšava. Pojačajte vatru na maksimum i dodajte pileći file. Sve zajedno pržite oko 3 minuta, povremeno mešajući.

12:08
Korak 2

Dodajte začine

Pospite začine, dodajte paradajz pire i pržite, skoro neprestano mešajući, 1 min. Zalijte bujonom i prokuvajte. Smanjite vatru na laganu i delimično pokrijte poklopcem. Posle 30 minuta dodajte suve kajsije i leblebije i nastavite da dinstate još 10 minuta.

12:08
Korak 3

Pržite prokelj

Dok tažin bledi, zagrejte preostalih 1/2 kašike kokosovog ulja u tiganju na jakoj vatri. Kada se istopi, dodajte semenke kima, tostirajte 10 sekundi, a zatim dodajte iseckani prokelj. Prokelj pržite na jakoj vatri, skoro neprestano mešajući, 5 minuta, do tada bi trebalo da omekša i na mestima porumeni.

12:09
Korak 4

Servirajte

Tažin poslužite u velikoj činiji, posipajte po prženom prokelju, izmrvite preko fetu i završite korijanderom. Uživajte u pilećem tažinu sa začinjenim prokeljom i fetom!

Pročitajte kako se prave sočna krilca u slatko-kiselom sosu

BONUS VIDEO

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.