Pilećitažin sa začinjenim prokeljom i fetom balansira zemljane, slatke i ljute ukuse, uz lagani pileći file, leblebiju i sir. Možda ćete želeti da probate i piletinu kordon blu sa slatkim i začinjenim sosom. Prokelj celom jelu daje dominantan ukus, i čak i ako niste ljubitelji samog prokelja, dopašće vam se u kombinaciji sa ostalim sastojcima. Evo kako da napravite pileći tažin sa začinjenim prokeljom i fetom!
Sastojci:
- 1 ½ kašika kokosovog ulja
- 1 veliki crveni luk, nasečen
- 1 crvena paprika, sitno nasečena
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 10 fileta piletine
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevene kurkume
- ½ kašičice aleve paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 250 ml pilećeg bujona
- 6 suvih kajsija, iseći na pola
- 175 g leblebije
- ½ kašičice semena kima
- 275 g prokelja, iseckanog
- 50 g fete
- ½ male veze korijandera, grubo iseckanog
Recept za Pileći tažin sa začinjenim prokeljom i fetom
Prodinstajte luk, dodajte file
Za pileći tažin sa začinjenim prokeljom i fetom prvo zagrejte 1 kašiku kokosovog ulja u velikoj vatrostalnoj posudi za tepsiju na srednjoj vatri. Kada se istopi i zagreje, dodajte luk, biber i beli luk. Kuvajte, redovno mešajući, 3-4 minuta ili dok tek ne počne da omekšava. Pojačajte vatru na maksimum i dodajte pileći file. Sve zajedno pržite oko 3 minuta, povremeno mešajući.
Dodajte začine
Pospite začine, dodajte paradajz pire i pržite, skoro neprestano mešajući, 1 min. Zalijte bujonom i prokuvajte. Smanjite vatru na laganu i delimično pokrijte poklopcem. Posle 30 minuta dodajte suve kajsije i leblebije i nastavite da dinstate još 10 minuta.
Pržite prokelj
Dok tažin bledi, zagrejte preostalih 1/2 kašike kokosovog ulja u tiganju na jakoj vatri. Kada se istopi, dodajte semenke kima, tostirajte 10 sekundi, a zatim dodajte iseckani prokelj. Prokelj pržite na jakoj vatri, skoro neprestano mešajući, 5 minuta, do tada bi trebalo da omekša i na mestima porumeni.
Servirajte
Tažin poslužite u velikoj činiji, posipajte po prženom prokelju, izmrvite preko fetu i završite korijanderom. Uživajte u pilećem tažinu sa začinjenim prokeljom i fetom!
Pročitajte kako se prave sočna krilca u slatko-kiselom sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus