Kalcone su poznato jelo koje se pravi od testa i puni se sastojcima po želji. Najčešće se jede kalcona punjena kaprićoza filom, a mi vam donosimo još bolji recept. Napravite je od mlevenog mesa, a napunite sirom po izboru i krčkajte u paradajz sosu. Ovako pripremljenu kaclonu možete da služite sa pire krompirom.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 veza peršuna
- 100 g prezli
- 100 g parmezana
- 3 čena belog luka
- 50 ml paradajz sosa
- 200 g tvrdog sira ili mocarele
- Za sos:
- 2 čena belog luka
- 200 ml paradajz sosa
- 70 g mocarela sira
Recept za kalcone od mlevenog mesa:
Pripremite meso
U posudi pomešajte mleveno meso sa jajetom, parmezanom, prezlama i mlevenim belim lukom. Posolite i pobiberite, pa sve dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru nekih pola sata.
Oblikujte kalcone
Izvadite meso iz posude i stavite na pek papir. Malo rukama pritisnite, a onda preko mesa stavite još jedan pek papir i razvucite oklagijom da bude tanko. Posudom ili većom šoljom pravite kružne oblike. Na sredinu stavite malo paradajz sosa, pa poređajte seckani sir ili mocarelu i preklopite, pa pritisnite prstima ivicu.
Pržite kalcone
U tiganju na malo ulja propržite kalcone sa obe strane. Izvadite ih na ubrus i ostavite da se ocede.
Pripremite paradajz sos
U isti tiganj dodajte čele čenove belog luka koji ste samo pritisnuli, pa posle par minuta izvadite i sipajte paradajz sos. Kada krene da ključa vratite meso. Poklopite i krčkajte nekih 10 minuta. Okrenite meso i poređajte seckani sir, pa ponovo poklopite i krčkajte još nekih 10 minuta.
Pročitajte i ovo: Punjena kalcona
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno