Kalcone su poznato jelo koje se pravi od testa i puni se sastojcima po želji. Najčešće se jede kalcona punjena kaprićoza filom, a mi vam donosimo još bolji recept. Napravite je od mlevenog mesa, a napunite sirom po izboru i krčkajte u paradajz sosu. Ovako pripremljenu kaclonu možete da služite sa pire krompirom. 

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 jaje 
  • 1 veza peršuna 
  • 100 g prezli 
  • 100 g parmezana 
  • 3 čena belog luka 
  • 50 ml paradajz sosa 
  • 200 g tvrdog sira ili mocarele
  • Za sos: 
  • 2 čena belog luka 
  • 200 ml paradajz sosa 
  • 70 g mocarela sira 

Recept za kalcone od mlevenog mesa:

11:11
Korak 1

Pripremite meso 

U posudi pomešajte mleveno meso sa jajetom, parmezanom, prezlama i mlevenim belim lukom. Posolite i pobiberite, pa sve dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru nekih pola sata. 

11:12
Korak 2

Oblikujte kalcone 

Izvadite meso iz posude i stavite na pek papir. Malo rukama pritisnite, a onda preko mesa stavite još jedan pek papir i razvucite oklagijom da bude tanko. Posudom ili većom šoljom pravite kružne oblike. Na sredinu stavite malo paradajz sosa, pa poređajte seckani sir ili mocarelu i preklopite, pa pritisnite prstima ivicu.

11:12
Korak 3

Pržite kalcone 

U tiganju na malo ulja propržite kalcone sa obe strane. Izvadite ih na ubrus i ostavite da se ocede. 

11:26
Korak 4

Pripremite paradajz sos

U isti tiganj dodajte čele čenove belog luka koji ste samo pritisnuli, pa posle par minuta izvadite i sipajte paradajz sos. Kada krene da ključa vratite meso. Poklopite i krčkajte nekih 10 minuta. Okrenite meso i poređajte seckani sir, pa ponovo poklopite i krčkajte još nekih 10 minuta. 

Pročitajte i ovo: Punjena kalcona

BONUS VIDEO: 

Mesna štrudla sa sirom i šunkom instagram/cookistwow

(StvarUkusa/S.B.)