Svinjsko pečenje ne mora da bude rezervisano samo za svečane prilike, već možete da ga pravite i za nedeljni ručak ili kada vam se najave gosti. Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a svinjsko pečenje možete da služite samo sa salatom, kao što je kupus ili sa pečenim krompirom. Mi vam predlažemo sjajan recept za svinjsko pečenje u slatko-kiselom sosu koji mogu da naprave i početnici.
Sastojci:
- 2,5 kg svinjskog vrata
- 1-1,5 l vode
- 1 jabuka
- 6 kašika soja sosa
- 6 kašika kečapa
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice ljute mlevene paprike
- 2 kašike braon šećera
- 1-2 kašike meda
- 1-2 kašike soka od limuna
Recept za svinjsko pečenje sa slatko-kiselim sosom:
Marinirajte meso
U posudu sipajte litar hladne vode i 40 g soli. Promešajte i stavite meso kojem lepo očistili. Marinirajte minimum 4 sata ili preko noći. Ako na ovaj način marinirate meso, biće posoljeno kako treba. Ali, ako nemate vremena da čekate onda slobodno samo urljajte u meso so i biber.
Pecite meso
Uzmite vatrostalnu posudu i preko stavite štapiće za ražnjiće na koje ćete staviti meso. U vatrostalnu posudu sipajte vrelu vodu. Pokrijte meso pek papirom i folijom, pa pecite na 200°C oko 130 minuta.
Napravite sos
U blender stavite iseckanu jabuku kojoj ste oljuštili koru, pa sipajte malo vode i izblendirajte. Treba da dobijete pire. Pire od jabuke sipajte u šerpu, kao i sojin sos, kečap, beli luk u prahu, cimet, mlevenu ljutu papriku, šećer, med i sok od limuna. Sve dobro sjedinite i stavite da se kuva. Kad krene da ključa kuvajtej još 6-7 minuta, povremeno promešajte.
Prelijte meso sosom
Izvadite meso iz rerne i ostavite pod folijom nekih 10-15 minuta, pa je skinite. Prebacite meso na pleh obložen alu folijom preko koje je stavljen pek papir. Skinite kanap i zasecite meso na više tanjih šnicli. Premažite napravljenim slatko-kiselim sosom, pa kroz sredinu mesa provucite štapić za ražnjić. Vratite meso u rernu i pecite na 240°C još 10 minuta. Ponovo premažite meso preostalim sosom.
Pročitajte i ovo: Pečenje na brzinu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem