Svinjsko pečenje ne mora da bude rezervisano samo za svečane prilike, već možete da ga pravite i za nedeljni ručak ili kada vam se najave gosti. Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a svinjsko pečenje možete da služite samo sa salatom, kao što je kupus ili sa pečenim krompirom. Mi vam predlažemo sjajan recept za svinjsko pečenje u slatko-kiselom sosu koji mogu da naprave i početnici.

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjskog vrata
  • 1-1,5 l vode
  • 1 jabuka
  • 6 kašika soja sosa
  • 6 kašika kečapa
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice ljute mlevene paprike
  • 2 kašike braon šećera
  • 1-2 kašike meda
  • 1-2 kašike soka od limuna

Recept za svinjsko pečenje sa slatko-kiselim sosom:

14:00
Korak 1

Marinirajte meso 

U posudu sipajte litar hladne vode i 40 g soli. Promešajte i stavite meso kojem lepo očistili. Marinirajte minimum 4 sata ili preko noći. Ako na ovaj način marinirate meso, biće posoljeno kako treba. Ali, ako nemate vremena da čekate onda slobodno samo urljajte u meso so i biber. 

14:00
Korak 2

Pecite meso

Uzmite vatrostalnu posudu i preko stavite štapiće za ražnjiće na koje ćete staviti meso. U vatrostalnu posudu sipajte vrelu vodu. Pokrijte meso pek papirom i folijom, pa pecite na 200°C oko 130 minuta. 

14:00
Korak 3

Napravite sos

U blender stavite iseckanu jabuku kojoj ste oljuštili koru, pa sipajte malo vode i izblendirajte. Treba da dobijete pire. Pire od jabuke sipajte u šerpu, kao i sojin sos, kečap, beli luk u prahu, cimet, mlevenu ljutu papriku, šećer, med i sok od limuna. Sve dobro sjedinite i stavite da se kuva. Kad krene da ključa kuvajtej još 6-7 minuta, povremeno promešajte. 

14:18
Korak 4

Prelijte meso sosom 

Izvadite meso iz rerne i ostavite pod folijom nekih 10-15 minuta, pa je skinite. Prebacite meso na pleh obložen alu folijom preko koje je stavljen pek papir. Skinite kanap i zasecite meso na više tanjih šnicli. Premažite napravljenim slatko-kiselim sosom, pa kroz sredinu mesa provucite štapić za ražnjić. Vratite meso u rernu i pecite na 240°C još 10 minuta. Ponovo premažite meso preostalim sosom.

Pročitajte i ovo: Pečenje na brzinu

BONUS VIDEO: 

trik za sočno meso TikTok/mannalanier2

(StvarUkusa/S.B.)