Približava se slava Sveti Jovan, a ako želite da napravite nešto drugačije, mi vam predlažemo pečenje od junećeg mesa. Više ne morate da naručujete, jer se lako pravi kod kuće. Ono što je zanimljivo kod ovog recepta je lažna "korica" od aromatičnog putera, ali i sos od crvenog vina. Ako želite da napravite preukusno juneće meso, onda je ovo recept za vas. Još jedna mala napomena, juneće meso će biti ukusnije ako ga ostavite na sobnoj temepraturu 2 sata. Ovaj recept preporučuje profesionalni kuvar Džek Ovens koji se već 14 godina bavi kulinarstvom.
Sastojci:
- 1,5-2 kg juneća plećka
- 200 g neslanog putera
- 3 čena belog luka
- 10 g ruzmarina
- 1 kašičica seckanog svežeg timijana
- 2 crna luka
- 1 šargarepa
- 2 štapića celera
- Za sos:
- 125 g masti
- 320 ml bujona
- 1 šolja crvenog vina
- 1,5 kašičica kukuruznog brašna
Recept za juneće pečenje u crvenom vinu:
Spremite puter
U posudi pomešajte 150 g putera, pa dodajte sitno seckan ruzmarin i timijan. Dobro posolite i pobiberite, pa viljuškom lepo sjedinite.
Spremite meso
Meso dobro posolite i pobiberite, pa napravite "koricu" od aromatičnog putera. Stavite meso u tepsiju, pa oko njega poređajte krupno sečen crni luk i šargarepu, kao i cele čenove belog luka.
Pecite meso
Ubacite meso u rernu i pecite na 250°C oko 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 160°C i nastavite da pečete. Vreme zavisi od toga da li volite kravano, srednje-krvavo ili pečeno meso. Izvadite juneće meso iz tiganja, pokrijte alu folijom i ostavite da odmori 30 minuta. U tiganj sipajte bujon, crveno vino, mast i brašno. Dobro promešajte, pa kuvajte dok se sos ne zgunsne. Zatim ga procedite i prelijte meso.
Pročitajte i ovo: Juneće šnicle u sosu od ajvara
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus