Da li znate kako se nekada proslavljala Srpska nova godina? Pre nekih 100 godina, slavila se samo Srpska nova godina, samo su imućnije porodice sebi mogle da priušte bogatu trpezu i odlazak na balove. Većini je budžet posle Božića, materica i paterica bio stanjen, pa su se prosečne beogradske porodice snalazile. Domaćice su želele da spreme nešto svečano, ali da ne košta puno i da je praznično. Tako je odluka pala na krofne. One su se pravile prazne, jer su neke domaćice u njih stavljale i paricu. Krofne su se služile sa šampanjcem, ako je situacija to dozvoljavala, a ta kombinacija je fantastična i obavezno probajte, ako niste do sada.
Mi vam donosimo predivan recept za krofne punjene čokoladom, koje možete da služite za Srpsku novu godinu, a ako želite da stavite u jednu paricu, onda samo iskoristite testo i napravite obične krofne.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 11 g kvasca
- 250 ml mleka
- 40 g šećera
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećer
- 50 g putera
- Za ganaš:
- 250 g slatke pavlake
- 250 g čokolade
Recept za krofne punjene čokoladom - tradicija za Srpsku novu godinu:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer (1 kašičica). Lepo promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Zatim postepeno dodajte prosejano brašno (pola količicine) i so i lepo sjedinite. Umutite jaje sa šećerom, pa u tu smesu dodajte testo i istopljeni puter, nastavite da mutite postepeno dodajući preostalo brašno. Umućeno testo stavite u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 30 minuta.
Oblikujte i pržite krofne
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa čašom vadite krofne. Tako radite dok ne utoršite testo, pa ih poređajte na pleh i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoje još nekih 20 minuta. Pržite u dosta zagrejanog ulja dok ne dobiju zlatnu boju.
Napravite ganaš i napunite krofne
Istopite čokoaldu sa slatkom pavlakom, pa sipajte u špric za kolače i napunite krofne (kada se ohlade). Pospite ih prah šećerom ako želite.
Pročitajte i ovo: Krofne sa čokoladom i karamelizovanim orasima
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus