Da li znate kako se nekada proslavljala Srpska nova godina? Pre nekih 100 godina, slavila se samo Srpska nova godina, samo su imućnije porodice sebi mogle da priušte bogatu trpezu i odlazak na balove. Većini je budžet posle Božića, materica i paterica bio stanjen, pa su se prosečne beogradske porodice snalazile. Domaćice su želele da spreme nešto svečano, ali da ne košta puno i da je praznično. Tako je odluka pala na krofne. One su se pravile prazne, jer su neke domaćice u njih stavljale i paricu. Krofne su se služile sa šampanjcem, ako je situacija to dozvoljavala, a ta kombinacija je fantastična i obavezno probajte, ako niste do sada. 

Mi vam donosimo predivan recept za krofne punjene čokoladom, koje možete da služite za Srpsku novu godinu, a ako želite da stavite u jednu paricu, onda samo iskoristite testo i napravite obične krofne. 

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 11 g kvasca
  • 250 ml mleka
  • 40 g šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 50 g putera
  • Za ganaš: 
  • 250 g slatke pavlake
  • 250 g čokolade

Recept za krofne punjene čokoladom - tradicija za Srpsku novu godinu:

16:45
Korak 1

Umesite testo

U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer (1 kašičica). Lepo promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Zatim postepeno dodajte prosejano brašno (pola količicine) i so i lepo sjedinite. Umutite jaje sa šećerom, pa u tu smesu dodajte testo i istopljeni puter, nastavite da mutite postepeno dodajući preostalo brašno. Umućeno testo stavite u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 30 minuta. 

16:47
Korak 2

Oblikujte i pržite krofne

Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa čašom vadite krofne. Tako radite dok ne utoršite testo, pa ih poređajte na pleh i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoje još nekih 20 minuta. Pržite u dosta zagrejanog ulja dok ne dobiju zlatnu boju. 

16:47
Korak 3

Napravite ganaš i napunite krofne

Istopite čokoaldu sa slatkom pavlakom, pa sipajte u špric za kolače i napunite krofne (kada se ohlade). Pospite ih prah šećerom ako želite. 

Pročitajte i ovo: Krofne sa čokoladom i karamelizovanim orasima

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow punjene krofne

(StvarUkusa/S.B.)