Slavski kolač za mrsnu slavu će da privuče sve poglede zbog ukrasa koji se prave na poseban način pa budu bele boje! Količinski je za veliku porodicu, a vi možete da prilagodite količinu. Pročitajte i trikove koji će spasiti svaki slavski kolač. Slavski kolač za mrsnu slavu je ukusniji od hleba i ukrašava trpezu! Evo kako se pravi:
Sastojci:
Za slavski kolač:
- 2 kg brašna
- 300 ml mleka
- 600 ml vode
- 58 g svežeg kvasca
- 3 jajeta
- 1/2 kafene kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 150 ml ulja
Za ukrase:
- 150 g brašna
- 150 g gustina
- 15 ml vode
Za premazivanje slavskog kolača:
- 2 žumanca
Recept za mrsni slavski kolač:
Razmutite kvasac, prosejte brašno i dodajte sa jajima u mleko:
Slavski kolač počnite da pripremate tako što ćete u da razmrvite kvasac i stavite ga u malo mleka, zajedno sa šećerom. Izmešajte da se rastopi i pospite malo brašna. Ostavite deset minuta da stoji, dok kvasac ne počne da se diže. U međuvremenu prosejte brašno. Preostalo mleko i vodu blago zagrejte i dodajte kvasac, ulje, izmućena jaja i so.
Mesite testo:
Pomešajte u posudi brašno i dodajte smesu koju ste prethodno pripremili, stalno mešajući rukama. Po potrebi dodajte brašno i mesite deset minuta, sve dok ne osetite da se testo odvaja od ruku. Testo nakon toga prekrijte i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže oko sat vremena, a nakon toga ga opet izmesite i pustite da se još diže. Kada nadođe, izmesite ga opet i dodajte brašno po potrebi, a nakon toga izdvojite deo testa za ukrase na slavskom kolaču.
Pripremite tepsiju i ubacite testo u nju:
Slavski kolač stavite u šerpu za pečenje, koju prethodno treba da obložite papirom za pečenje. Iskoristite odvojeno testo i napravite ukrase kakve želite, poput pletenica, krstova itd. Prekrijte kolač krpom i pustite da se sat vremena diže. Za to vreme napravite tvrdo testo od brašna, gustina i vode za ukrase. Kada kolač naraste, premažite ga razmućenim jajima i stavite ukrase, koje ne treba da premazujete jajima već da ih ostavite da budu bele boje.
Zagrejte rernu i pecite kolač:
Rernu za slavski kolač zagrejte na 250 stepeni i pecite kolač 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 190 stepeni i pecite još 50 minuta. Kada bude pečen, slavski kolač umotajte u vlažnu krpu da se ohladi. Uživajte u slavskom kolaču!
Saznajte i KAKO DA UMESITE SLAVSKI KOLAČ
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo