U Srbiji nijedno slavlje ne može da prođe bez ruske ili mimoza salate. One su kraljice svake svečane trpeze, a kako se približava Sveti Jovan, predlažemo vam isprobate i ruski recept za mimoza salatu. Oni umesto šunke koriste sardinu ili tunjevinu, a verujemo da će se gostima dopasti i ova varijanta. Crni luk mariniraju, jer će tako omekšati, a neće biti ni gorak. Takođe, obavezno krompir kuvajte sa ljuskom, mnogo je ukusniji, a ruski kuvari predlažu da povrće pečete u rerni. 

Sastojci:

  • 3-4 krompira 
  • 3 šargarepe
  • 1 konzerva sardina 
  • 4 kuvana jajeta 
  • 1 crni luk
  • 1/2 veze mirođije
  • 150 g majoneza 
  • Za marinadu:
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • 2 kašike sirćeta

Ruski recept za mimoza salatu sa sardinom:

12:55
Korak 1

Marinirajte crni luk

Sitno isecite crni luk, pa ga stavite u posudu. Prelijte vodom, pa dodajte so, šećer i sirće. Sve dobro promešajte. Ostavite crni luk da se marinira nekih 10 minuta. 

12:55
Korak 2

Pripremite sastojke

Krompir skuvajte sa ljuskom, a šargarepu oljuštitie i skuvajte. Kada se krompir ohladi skinite ljusku i izrendajte. Šargarepu isto izrendajte. Jaja skuvajte, pa odvojite žumanca od belanaca i zasebno ih izrendajte. Sardinu procedite i viljuškom je sitno "izdrobite". Majonez sipajte u kesu za zamrzivač i isecite manju rupu. 

12:55
Korak 3

Ređajte salatu

Na tacnu stavite obruč, pa poređajte krompir i malo utisnite. Sipajte majonez preko, pa poređajte šargarepu. Sipajte majonez, a onda poređajte sardinu. Preko poređajte i marinirani luk koji ste procedili. Opet premažite majonezom, pa poređajte žumanca (malo ostavite za dekoraciju), a onda i belanca. Ukrasite mirođijom i žumancima (da podseća na mimozu). 

Pročitajte i ovo: Posna mimoza salata

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow salata od mariniranih tikvica

(StvarUkusa/S.B.)