U Srbiji nijedno slavlje ne može da prođe bez ruske ili mimoza salate. One su kraljice svake svečane trpeze, a kako se približava Sveti Jovan, predlažemo vam isprobate i ruski recept za mimoza salatu. Oni umesto šunke koriste sardinu ili tunjevinu, a verujemo da će se gostima dopasti i ova varijanta. Crni luk mariniraju, jer će tako omekšati, a neće biti ni gorak. Takođe, obavezno krompir kuvajte sa ljuskom, mnogo je ukusniji, a ruski kuvari predlažu da povrće pečete u rerni.
Sastojci:
- 3-4 krompira
- 3 šargarepe
- 1 konzerva sardina
- 4 kuvana jajeta
- 1 crni luk
- 1/2 veze mirođije
- 150 g majoneza
- Za marinadu:
- 1/2 šolje vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike sirćeta
Ruski recept za mimoza salatu sa sardinom:
Marinirajte crni luk
Sitno isecite crni luk, pa ga stavite u posudu. Prelijte vodom, pa dodajte so, šećer i sirće. Sve dobro promešajte. Ostavite crni luk da se marinira nekih 10 minuta.
Pripremite sastojke
Krompir skuvajte sa ljuskom, a šargarepu oljuštitie i skuvajte. Kada se krompir ohladi skinite ljusku i izrendajte. Šargarepu isto izrendajte. Jaja skuvajte, pa odvojite žumanca od belanaca i zasebno ih izrendajte. Sardinu procedite i viljuškom je sitno "izdrobite". Majonez sipajte u kesu za zamrzivač i isecite manju rupu.
Ređajte salatu
Na tacnu stavite obruč, pa poređajte krompir i malo utisnite. Sipajte majonez preko, pa poređajte šargarepu. Sipajte majonez, a onda poređajte sardinu. Preko poređajte i marinirani luk koji ste procedili. Opet premažite majonezom, pa poređajte žumanca (malo ostavite za dekoraciju), a onda i belanca. Ukrasite mirođijom i žumancima (da podseća na mimozu).
Pročitajte i ovo: Posna mimoza salata
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem