Mimoza salata je kraljica svake trpeze, a kako se približava Uskrs, naš predlog je da obogatite svečani sto ovim ukusnim jelom. Čuvena salata se uglavnom pravi zimi jer su sastojci teški za lepo vreme, ali poznati ruski kuvar otkriva kako da napravite laganiju verziju omiljenog specijaliteta. Umesto majoneza kao preliv za svaki sloj koristite ga samo za kraj, a između mažite smesu od grčkog jogurta i senfa.Takođe, kupus zamenite laganom zelenom salatom, a šunku tunjevinom. Krompir skroz izbacite. Uživajte u ukusnom recept za mimoza salatu! Poznati ruski kuvar Beljković je otrkio još jedan trik, šargarepa će imati lepši ukus ako je ispečete umesto da je kuvate.

  • Sastojci: 
  • 400 g tunjevine u sopstvenom soku 
  • 100 g zelene salate 
  • 2 šargarepe  
  • 6 jaja 
  • 100 g grčkog jogurta 
  • 2 kašičice senfa 
  • 1 limun
  • 40 g majoneza 
  • 10 g mirođije 

Priprema:

Iscedite sok od limuna i podelite na 2 jednaka dela. Pomešajte jogurt sa senfom i sokom od limuna, a u drugoj posudi pomešajte majonez sa sokom od limuna. Jaja skuvajte, a šargarepu oljuštite i umotajte u foliju, pa stavite u pleh, pa pecite nekih 40-ak minuta na 180°C. Zelenu salatu isecite na trake, pa stavite u kalup. Premažite smesom od jogurta. Zatim stavite tunjevinu koju ste procedili i malo izgnječili viljuškom. Opet premažite smesom od jogurta. Preko izrendajte šargarepu i posolite. Premažite smesom od jogurta. Odvojite belanca i žumanca, pa kao sledeći sloj izrendajte belanca. Premažite smesom od majoneza. Ukrasite rendanim žumancima i mirođijom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE