Pored ruske salate koja i dalje zauzima prvo mesto, svi se najviše radaju kada na prazničnoj trpezi ugledaju mimoza salatu.
Ova salata gotovo da ne može da ispadne loša, kojeg god recepta da se prihvatite, ipak najbolji je onaj koji važi za originalni i pravi recept za omiljeno hladno predjelo. Pravi se jednostavno i brzo, a osnova su sastojci koje svi vole. Većina ljudi mimozu jede čak i kao glavno jelo, toliko je omiljena na ovom području.
Sastojci:
- 4 krompira
- 2 veće šargarepe
- 5 kiselih krastavčića
- 200 g majoneza
- 200 g šunke
- 350 g pavlake
- 5 kuvanih jaja
- 200 g kačkavalja
- so, biber
Priprema:
U šerpu stavite oljušten krompir i šargarepu, pa prelijte vodom da ogrezne. U drugu posudi stavite jaja da se kuvaju. Kada se povrće i jaja skuvaju, ostavite ih da se ohlade. Jaja oljuštite, odvojte dva žumanca sa strane, pa belanca i ostala jaja zajedno sa krompirom i šargarepim izrendajte na krupno rende. Šunku, kačkavalj i krastavčiće takođe izrendajte. Pavlaku i majonez sjedinite i začinite po ukusu.
U staklenu posudu poređajte rendani krompir, pa ga posolite i pobiberite i premažite prelivom od pavlake i majoneza. Poređajte šunku, pa namažite tanak sloj preliva. Pospite izrendanu šargarepu, pa preko nje namažite pavlaku i majonez. Jaja i kisele krastavce poređajte i premažite ostatkom preliva. Odozgo pospite kačkavalj, izmrvljena žumanca i dekorišite po želji. Ostavite u frižideru najmanje tri sata.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem