Uskrs je pred vratima, a s njim i pripreme za nedeljni doručak i ručak. Osim uživanja u kuvanim jajima, salatama, svaka porodica se veseli degustaciji uskršnjih kolača, a ove godine možete ispeći i jednostavne keksiće koji izgledaju kao mala slatka jaja.
Tekstura ovog keksa topi se u ustima, a dobra vest je i što su vrlo jednostavni za pripremu, a potrebno je najviše pola sata. Posebno će im se obradovati najmlađi, a ukoliko ih budete čuvali u frižideru ili u kutiji za keks sa poklopcem, biće sveži po nekoliko dana.
Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 g maslaca
- 2 žumanca
- malo naribane kore od pomorandže
Za punjenje:
- 200 g marmelade od kajsija
Za posipanje:
- malo šećera u prahu
Priprema:
U brašno dodajte šećer u prahu, omekšali puter, žumanca, vanilin šećer i koru od pomorandže, sve dobro izmešajte, pa rukama zamesite testo. Ukoliko ima potrebe možete da ulijete malo vode ili mleka. Kada dobijete glatku smesu pokrijte je i ostavite da odmori oko 40 minuta. Razvijte oklagijom na debljinu oko 3 milimetra, pa modlom u obliku jaja vadite kolačiće. Ukoliko nemate modlu možete nožem iseći ovalne oblike. Na jednu polovinu keksa čašicom za rakiju po sredini izvadite krugove. Poređajte ih u pleh obložen pek pairom i pecite na 180 C oko 10-ak minuta. Ostavite da se prohlade, pa keks koji u sredini nema rupu premažite marmeladom i spojite sa drugim keksom sa rupom u sredini. Poređajte ih na tanjir za služenje, pa ih pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem