Bliži se Uskrs, a ukoliko razmišljate kako da obogatite uskršnju trpezu imamo pravi recept za vas. U pitanju u venčići od testa u čijoj sredini se nalazi uskršnje jaje. Veoma jednostavno se prave, vaša trpeza će lepo izgledati kad ih budete postavili, a svakako kasnije mogu i da se pojedu uz ručak. Nema ništa lepše nego kada na uskršnje jutro svoje ukućane probudite mirisiom svežeg peciva.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 60 g margarina
  • 250 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 600 g brašna
  • 1 žumance

Priprema:

Vodu i mleko zagrejte i pomešajte, pa izmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite nekih 15-ak minuta da se kvasac aktivira. U kvasac dodajte otopljen margarin i so, potom i polovinu brašna, pa sve promešajte varjačom. Postepeno dodajte ostatak brašna i mešajte sve dok ne postane jako gusto da ne može više da se meša. Tada dodajte još malo brašna i umesiti meko i glatko testo. Nije potrebno dugo mesiti jer ste sve sastojke mešajući varjačom dobro sjedinili. Ostavite testo da odstoji 15 – 20 minuta.

Nakon tog vremena podelite testo na 6 jednakih delova, da svaki otrpilike bude oko 150 gr. Svaki posebno rukama oblikujte u stapić i valjte na stolu u valjak, da bude oko 2 cm debljine. Savijte štapić na pola pa upletite u pletenicu koju ćete potom zatvoriti u krug. Venčiće poređajte u pleh, premažite žumancetom, a u sredinu možete staviti zgužvanu aluminijumsku foliju koja će vam menjati jaje, da se priklikom pečenja testo ne bi spojilo. Pecite na 200 stepeni oko 15 – 20 minuta zavisno od rerne. Kada se ohlade, stavite jaje u sredinu.

Izvor: Stavr ukusa