Jedna od tradicionalnih tehnika ukrašavanja jaja svakako jeste crtanje voskom. Postoje dva načina da usavršite ovu tehniku i napravite prava mala umetnička dela!

U oba slučaja potrebni su vam: jaja, pero (koje možete pronaći u svakoj knjižari), sveća i pravi pčelinji vosak (koji možete kupiti kod pčelara). U početku ćete se možda suočiti sa greškama i poteškoćama pri otapanju voska, pogrešnim i neveštim linijama, ali praksa zaista čini čuda!

Prvi način

Skuvajte jaja u željenoj boji i sačekajte da se ohlade ali ne potpuno, jer se lakše crta po toplom jajetu, ili makar onom koje je sobne temperature. Komadić voska na vrhu pera zagrevajte nad plamenom sveće dok potpuno ne potamni (vodeći računa da ne izgori potpuno povremenim skalanjanjem od plamena), a potom povlačite željene linije po jajetu.

Ofarbana i preko farbe iscrtana jaja stavite u plastičnu posudu sa rastvorom sirćeta i vode i ostavite ih oko 1 sat. Nakon toga, izvadite ih iz rastvora i pamučnom krpom očistite višak boje sa jaja. Pošto ste obrisali, nad parčetom papira žiletom stružite šare od voska - primetićete da se zapravo skidanjem boje krpom pojavljuje prirodna boja koju je imalo jaje, a ispod linija od voska boja u koju ste prethodno obojili jaje jer sirće nije moglo da dopre do nje – sjajno, zar ne? Pravilo da istrljate jaja masnom pamučnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja važi i u ovom slučaju!

Drugi način

Drugi način je tradicionalniji. Njegova suština je u obrnutom postupku. Potrebna su vam sveža jaja – koja nisu ofarbana, dakle ni skuvana i poželjno je da su sobne temperature radi lakšeg crtanja. Crtajte na isti način – otapanjem voska nad svećom, a potom brzim kratkim potezima iscrtavajte šaru. Jaja se zatim boje, a većina voska spadne tokom kuvanja. Preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom, a potom izglancati jaje masnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja. Ukoliko želite bolji efekat jaje prvo potopite u jednu boju, zatim dodajte još koju šaru voskom, pa ga potopite u drugu boju. 

Farbanje jaja voskom TikTok/annadmyterko

Izvor: Stvar ukusa