Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJA JAJA SU NAJBOLJA ZA KUVANJE? Evo kako da odredite svežinu i trik uz koji će lako da se ljušte

Evo kako da znate koja jaja su najbolja za kuvanje i kako da odredite svežinu.

 Koja jaja su najbolja za kuvanje Izvor: Shutterstock

Bliži se Uskrs koji sa sobom nosi tradicionalno farbanje jaja, a otkrivamo vam trikove koja su najbolja za kuvanje i farbanje, ali i kao da se jednostavno i lako ljušte.

Sigurno ste do sada primetili da kada kuvate jaja, neka oljuštite bez problema, dok bude i onih gde je belance potpuno spojeno uz ljusku, toliko da bacite polovinu jajeta. Iskusni kuvari i domaćice kažu da su jaja stara od sedam do 10 dana idealna za kuvanje i da je njih najlakše oljuštiti.

Međutim, kako bi izbegli to da ljuska neće da spadne, dok se jaja kuvaju u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više alkalna i zato ih je lakše oljuštiti, a kod svežijih jaja je obrnuto - manje su alkalna i dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske.

Soda bikarbona povećaće alkalnost ljusci, pa ćete ih oljuštiti bez problema.

Kako da odredite svežinu jaja?

Možda će vas zanimati

Ukoliko ne znate koliko su jaja stara, stavite ih u vodu i ako potonu na stranu, tada su veoma sveža. Ako potonu, ali stoje uspravno, tada su savršena za kuvanje. Ako jaja isplivaju, onda su stara.

Takođe, zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu još jedan je trik protiv pucanja, koji i olakšava ljušćenje jaja. Izvadite ih iz frižidera i ostavite na sobnoj temepraturi ili ih stavite u toplu vodu sa česme, na nekoliko minuta. Esktremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.

Posle kuvanja jaja odmah prelijte ledenom vodom, što će olakšati ljušćenje.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti