Uskrs je praznik kome se posebno raduju deca, a sve zbog tradicije farbanja i kucanja sa jajima. Postoje razne tehnike farbanja, od onih prirodnih sa povrćem i začinima, do onih sa dekupaž tehnikom i salvetama, samo treba da pustite mašti na volju. Ali, pre svega jaja treba pripremiti za farbanje.

Da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspešno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

Postoji nekoliko saveta koje treba pratiti, a uspeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cela, lepo obojena jaja.

Ostavite jaja na sobnoj temperaturi

Pre svega jaja koja ćete farbati, nekoliko sati ranije izvadite iz frižidera i ostavite ih na sobnoj temepraturi. Hladna jaja češće pucaju u dodiru sa toplom vodom. Osim toga, za Vaskrs je najbolje koristiti jaja koja su stara nekoliko dana, jer ćete ih lakše oljuštiti.

Kuhinjska krpa i so

Na dno šerpe stavite presavijenu kuhinjsku krpu ili tanji peškir, jaja poređajte nežno, ali tako da budu gusto složena, kako se pri kuvanju ne bi podizala ili međusobno udarala, i tako izbegnite pucanje.

Pola supene kašike soli stavite na litar vode u kojoj će se jaja kuvati. Ovaj trik služi da iako neko jaje pukne, belance neće iscureti već će se zgrušati, a takvo jaje je moguće obojiti. Osim toga, kuvana jaja čija je ljuska pukla moći ćete da iskoristite i za predjela, rolate sa mesom, razne salate.

Šerpu nalijte vodom, stavite so, ringlu uključite na srednju jačinu i sačekajte da voda počne da vri. Kada proključa jaja kuvajte na tihoj vatri od 10 do 15 minuta. Kuvana jaja potom ofarbajte i ukrasite željenom bojom i tehnikom.

Izvor: Stvar ukusa