Svake godine nedeljama pred Uskrs, domaćice se pripremaju, za ovu jednu od najlepših tadicija - farbanje jaja. Veliki petak je dan kada svako na svoj način boji jaja za vaskršnju trpezu, ali svakako da se traga uvek za novim tehnikama ukrašavanja.

Za ovu tehniku, sve što vam je potrebno jeste pena za brijanje i boja za hranu. Jednostavno i lako dobićete efekat mermernih jaja, a što je najbolje ni jedno neće biti isto. Ukoliko želite jednobojne pastelne boje, nemojte ih mešati već sipajte samo jednu određenu boju. 

Potrebno je:

  • pena za brijanje
  • boja za hranu po želji

Priprema:

Jaja tvrdo skuvajte kao i uobičajeno. Zatim penu istisnite u bilo koji dublju sud ili pleh, a potom na nekoliko mesta pokapajte različite boje za hranu. Boje možete da kombinujete po želji, neka vaša mašta uradi kreativniji deo. Izmešajte štapićem tako da dobijete efekat „raznobojnog mermera“. Jedno po jedno jaje uvaljatje u ovu smesu tako da na ljusci ostane deblji sloj pene. Ostavite da odstoje najmanje 20 minuta, jer što duže stoje efekat će biti lepši. Nakon toga lagano ubrusom skinite višak pene i ostavite da se jaja osuše na sobnoj temperaturi. 

Izvor: Stvar jaja