Od Velikog četvrtka do Velike subote pravoslavni vernici u Srbiji pripremaju jaja za proslavu Vaskrsa. Pored prvog crvenog jajeta koje se naziva čuvarkuća i koje bi trebalo da bude čuvar doma do narednog Vaskrsa, domaćice se trude da najmlađe ukućane obraduju šarenim jajima dekorisanih posebnim tehnikama.

Ukoliko ste već u potrazi za neobičnim i kreativnim tehnikama donosimo vam jednu koja je poslednjih godina veoma popularna, a to je ombre. Karakteristična je po tome što na jajetu imate više nijansi iste boje koja se preliva od najtamnije ka najsvetlijoj. Iako možda zvuči komplikovano zapravo je vrlo jednostavno i nisu vam potrebna razna pomagala već samo malo strpljenja.

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • boja po izboru sirće
  • čaša
  • plastični čep
  • vruća voda

Postupak:

Na dno staklene čaše stavite čep, pa na njega postavite jaje koje ste prethodno skuvali na uobičajen način. U posudi razmutite boju za jaja sa jednom kašikom sirćeta i dve kašike vode. Nemojte se voditi uputstvom na kesici ili pakovanju, jer taj prvi sloj boje treba da bude najtamniji. U čašu u kojoj je jaje ulijte razmućenu boju otprilike oko 2 cm tako da obuhvati samo donji deo jaja. Ostavite da odstoji tako 5 minuta. Nakon tog vremena u čašu dolijte vruću vodu za još 1 cm i  sačekajte 3 minuta. Nakon toga opet ulijte vodu, a ovaj put čekajte 2 minuta. Na kraju jaje izvadite štipaljakama za salatu i ostavite da se osuši. 

Izvor: Stvar ukusa