Ako vam se dopao recept za svilenu pitu, onda će vam se i ova sa bananom svideti. Kremasti fil koji ide preko prhkog testa, čini ovo slatko pecivo hrskavim, a isto tako se i topi u ustima. Prhko testo nije teško napraviti, ali jeste malo pipavo. Alternativa je da kupite u prodavnici i onda samo napravite fil i preliv.
Sastojci:
Za koru:
- 300 g brašna
- prstohvat soli
- 45 g šećera
- 225 g putera
- 1 kašika hladnog sirćeta
- 4 kašike hladne vode
Za premaz:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
Za fil:
- 2 šolje mleka
- 1/2 šolje slatke pavlake
- 3/4 šolje šećera
- 3 žumanceta
- 1 kašika brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašika putera
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za preliv:
- 1 šolja slatke pavlake
- 1/4 šolje šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3-4 banane
Priprema:
Za koru: U blenderu sjedinite brašno, šećer i so. Dodajte kockice hladnog putera i blendirajte dok se ne formiraju komadi. Zatim dodajte sirće i vodu i onda blendirajte dok se sve ne sjedini. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 30-40 minuta. Ostavite testo da stoji 5 minuta na sobnoj temepraturi, pa razvucite oklagijom krug malo veći od kalupa za pitu. Utisnite testo u kalup, pa nožem isecite višak, pa ostatak preklopite i pritisnite pristima uz ivicu kalupa. Stavite pek papir i sipajte pasulj unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-17 minuta. Izvadite koru iz rerne i izvadite pasulj, pa premažite umućenim jajetom koje ste pomešali sa mlekom. Smanjite temperaturu na 190°C i pecite koru još 20-25 minuta dok ne porumeni.
Za fil: Umutite jaje, brašno, kukuruzni skrob. U šerpu sipajte mleko, slatku pavlaku i šećer. Pustite da provri na srednje jakoj vatri. Kada smesa proključa, polako sipajte pola šolje smese vrućeg mleka u smesu jaja uz neprekidno mešanje. Zatim ponovo sipajte sve u šerpu sa preostalim mlekom i lagano dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Kada smesa proključa sklonite je sa vatre. Ostavite da se ohladi 4-5 min. Dodajte puter i vanilu i mešajte dok se puter ne istopi. Sipajte fil u veliku činiju i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
Za preliv: U činiju sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i mešajte ih dok ne omekšaju. Isecite banane i stavite ih u testo, a zatim sipajte fil. Pokrijte pitu plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 4-5 sati ili preko noći. Pre serviranja, na vrh gotove pite dodajte preliv. Pospite malo seckane čokolade i lešnika.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem