Ako vam se dopao recept za svilenu pitu, onda će vam se i ova sa bananom svideti. Kremasti fil koji ide preko prhkog testa, čini ovo slatko pecivo hrskavim, a isto tako se i topi u ustima. Prhko testo nije teško napraviti, ali jeste malo pipavo. Alternativa je da kupite u prodavnici i onda samo napravite fil i preliv. 

Sastojci:

Za koru: 

  • 300 g brašna 
  • prstohvat soli
  • 45 g šećera 
  • 225 g putera 
  • 1 kašika hladnog sirćeta 
  • 4 kašike hladne vode

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka

Za fil:

  • 2 šolje mleka
  • 1/2 šolje slatke pavlake 
  • 3/4 šolje šećera
  • 3 žumanceta 
  • 1 kašika brašna
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 1 šolja slatke pavlake 
  • 1/4 šolje šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3-4 banane

Priprema:

Za koru: U blenderu sjedinite brašno, šećer i so. Dodajte kockice hladnog putera i blendirajte dok se ne formiraju komadi. Zatim dodajte sirće i vodu i onda blendirajte dok se sve ne sjedini. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 30-40 minuta. Ostavite testo da stoji 5 minuta na sobnoj temepraturi, pa razvucite oklagijom krug malo veći od kalupa za pitu. Utisnite testo u kalup, pa nožem isecite višak, pa ostatak preklopite i pritisnite pristima uz ivicu kalupa. Stavite pek papir i sipajte pasulj unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-17 minuta. Izvadite koru iz rerne i izvadite pasulj, pa premažite umućenim jajetom koje ste pomešali sa mlekom. Smanjite temperaturu na 190°C i pecite koru još 20-25 minuta dok ne porumeni.

Za fil: Umutite jaje, brašno, kukuruzni skrob. U šerpu sipajte mleko, slatku pavlaku i šećer. Pustite da provri na srednje jakoj vatri. Kada smesa proključa, polako sipajte pola šolje smese vrućeg mleka u smesu jaja uz neprekidno mešanje. Zatim ponovo sipajte sve u šerpu sa preostalim mlekom i lagano dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Kada smesa proključa sklonite je sa vatre. Ostavite da se ohladi 4-5 min. Dodajte puter i vanilu i mešajte dok se puter ne istopi. Sipajte fil u veliku činiju i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena. 
Za preliv: U činiju sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilu i mešajte ih dok ne omekšaju. Isecite banane i stavite ih u testo, a zatim sipajte fil. Pokrijte pitu plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 4-5 sati ili preko noći. Pre serviranja, na vrh gotove pite dodajte preliv. Pospite malo seckane čokolade i lešnika.

Pita sa bananama Instagram/turkuazkitchen

Izvor: Stvar ukusa