Čuveni kuvar Džejmi Oliver podelio je recept za prhko testo. Ovo testo možete da koristite kada pripremate tart ili neko slatko pecivo za čiju pripremu vam treba prhko testo.
Ovo su sastojci za 2 tart modle, jer testo možete i da zaledite, pa kada poželite nešto slatko samo brzinski da pripremite fil.
Sastojci:
- 250 g putera
- 200 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 500 g brašna
- 4 žumanceta
- 4 kašike hladnog mleka/vode
Priprema:
Pomešajte puter, šećer u prahu i so. Dodajte brašno i žumanca, pa umutite. Kada se masa sjedini dodajte mleko/vodu. Lagano rukama umesite testo. Nežnim i kontrolisanim pokretima oblikujte testo, dok ne postane glatko. Ne trebate puno da radite na testu da ne bi postalo elastično.
Urolajte u obliku kobasice, obmotajte providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
Izvadite testo iz frižidera i ostavite par minuta na sobnoj temperaturi, pa secite kolutove. Zatim te kolutove ređajte u modlu za tart i spojite prstom ili kašikom. Odstranite višak testa.
Pecite na 180°C nekih 15 minuta, pa stavite gotov fil. A ako pravite tart sa filom koji isto treba da se peče, onda pecite testo na 180°C nekih 10-12 minuta, pa zatim nafilujte i vratite u rernu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus