Čuveni kuvar Džejmi Oliver podelio je recept za prhko testo. Ovo testo možete da koristite kada pripremate tart ili neko slatko pecivo za čiju pripremu vam treba prhko testo.

Ovo su sastojci za 2 tart modle, jer testo možete i da zaledite, pa kada poželite nešto slatko samo brzinski da pripremite fil.

Sastojci:

  • 250 g putera
  • 200 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 500 g brašna
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike hladnog mleka/vode

Priprema:

Pomešajte puter, šećer u prahu i so. Dodajte brašno i žumanca, pa umutite. Kada se masa sjedini dodajte mleko/vodu. Lagano rukama umesite testo. Nežnim i kontrolisanim pokretima oblikujte testo, dok ne postane glatko. Ne trebate puno da radite na testu da ne bi postalo elastično.

Urolajte u obliku kobasice, obmotajte providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.

Izvadite testo iz frižidera i ostavite par minuta na sobnoj temperaturi, pa secite kolutove. Zatim te kolutove ređajte u modlu za tart i spojite prstom ili kašikom. Odstranite višak testa.

Pecite na 180°C nekih 15 minuta, pa stavite gotov fil. A ako pravite tart sa filom koji isto treba da se peče, onda pecite testo na 180°C nekih 10-12 minuta, pa zatim nafilujte i vratite u rernu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs