Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić. Mesi se mekano testo, a kada se Vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Mali Božić pada 14. januara, a tada se slavi i Sveti Vasilije Veliki. Poznat je u narodu i kao pčela crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.

Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 200 g masti
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice meda

Recept za vasilice sa medom:

9:28
Korak 1

Umesite testo

U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta. 

9:40
Korak 2

Napravite Vasilice

Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte Vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta. 

9:43
Korak 3

Pecite Vasilice 

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite Vasilice prelivene medom. 

Pročitajte i ovo: 4 recepta za Vasilice

BONUS VIDEO: 

Slatko pecivo punjeno nutelom  Instagram/archersfood

(StvarUkusa/S.B.)