Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić. Mesi se mekano testo, a kada se Vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Mali Božić pada 14. januara, a tada se slavi i Sveti Vasilije Veliki. Poznat je u narodu i kao pčela crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.
Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 200 g masti
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice meda
Recept za vasilice sa medom:
Umesite testo
U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.
Napravite Vasilice
Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte Vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta.
Pecite Vasilice
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite Vasilice prelivene medom.
Pročitajte i ovo: 4 recepta za Vasilice
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus