Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić. Mesi se mekano testo, a kada se Vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Mali Božić pada 14. januara, a tada se slavi i Sveti Vasilije Veliki. Poznat je u narodu i kao pčela crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.
Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 200 g masti
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice meda
Recept za vasilice sa medom:
Umesite testo
U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.
Napravite Vasilice
Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte Vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta.
Pecite Vasilice
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite Vasilice prelivene medom.
Pročitajte i ovo: 4 recepta za Vasilice
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem