Za Božić se tradicionalno sprema svinjsko meso, a ako želite da napravite savršen ručak za koji vam neće biti potrebno puno truda, onda je naš predlog ovaj recept. Napravite svinjsko meso punjeno slaninom i sirom, a pecite sa krompirom koji se prethodno marinirao. Savrešno ukusno, mekano i aromatično, a ako želite još neki prilog naš predlog je kupus salata. 

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa
  • 1 kg krompira
  • Za marinadu mesa: 
  • 80 ml biljnog ulja
  • 1,5 kašičice soli
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica suvog belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašičice senfa u zrnu
  • 1/2 limuna
  • 1 kašičica meda
  • Za marinadu krompira:
  • 6 čenova belog luka
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 2 kašike ulja
  • Još:
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • 100 g slanine 
  • 3 kriške sira

Recept za božićno svinjsko meso koje se brzo sprema:

10:02
Korak 1

Pripremite svinjsko meso 

Komad svinjskog mesa duboko zasecite, debljine šnicli. Zatim u posudi pomešajte ulje, so, origano, suvi beli luk, biber, slatku papriku, sojin sos, senf u zrnu, sok od limuna i med. Sve dobro promešajte i premažite meso, pa ostavite da se marinira nekih 30-40 minuta. Nakon toga u proreze mesa stavite papriku isečenu na trake, slaninu i sir. 

10:11
Korak 2

Pripremite krompir

U posudi pomešajte krupno sečen krompir sa krupno sečnim belim lukom. Posolite i pobiberite, pospite slatkom paprikom (1 kašičica), pa prelijte sa dve kašike ulja. Lepo promešajte. Ostavite da se marinira 20 minuta.

10:12
Korak 3

Pecite svinjsko meso i krompir

Tepsiju obložite pek papirom, pa poređajte crni luk isečen na kolutove. Preko stavite svinjsko meso, pa pored poređajte krompir. Premažite preostalom marinadom. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. 

Pročitajte i ovo: Recept za aromatično svinjsko meso

BONUS VIDEO: 

Pileće meso TikTok/brittself20

(StvarUkusa/S.B.)