Za Božić se tradicionalno sprema svinjsko meso, a ako želite da napravite savršen ručak za koji vam neće biti potrebno puno truda, onda je naš predlog ovaj recept. Napravite svinjsko meso punjeno slaninom i sirom, a pecite sa krompirom koji se prethodno marinirao. Savrešno ukusno, mekano i aromatično, a ako želite još neki prilog naš predlog je kupus salata.
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa
- 1 kg krompira
- Za marinadu mesa:
- 80 ml biljnog ulja
- 1,5 kašičice soli
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica suvog belog luka
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašičice senfa u zrnu
- 1/2 limuna
- 1 kašičica meda
- Za marinadu krompira:
- 6 čenova belog luka
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike ulja
- Još:
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 100 g slanine
- 3 kriške sira
Recept za božićno svinjsko meso koje se brzo sprema:
Pripremite svinjsko meso
Komad svinjskog mesa duboko zasecite, debljine šnicli. Zatim u posudi pomešajte ulje, so, origano, suvi beli luk, biber, slatku papriku, sojin sos, senf u zrnu, sok od limuna i med. Sve dobro promešajte i premažite meso, pa ostavite da se marinira nekih 30-40 minuta. Nakon toga u proreze mesa stavite papriku isečenu na trake, slaninu i sir.
Pripremite krompir
U posudi pomešajte krupno sečen krompir sa krupno sečnim belim lukom. Posolite i pobiberite, pospite slatkom paprikom (1 kašičica), pa prelijte sa dve kašike ulja. Lepo promešajte. Ostavite da se marinira 20 minuta.
Pecite svinjsko meso i krompir
Tepsiju obložite pek papirom, pa poređajte crni luk isečen na kolutove. Preko stavite svinjsko meso, pa pored poređajte krompir. Premažite preostalom marinadom. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
Pročitajte i ovo: Recept za aromatično svinjsko meso
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Lenja pita sa makom
Koliko dugo mogu da stoje jaja od Uskrsa
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak