Za Božić se tradicionalno sprema svinjsko meso, a ako želite da napravite savršen ručak za koji vam neće biti potrebno puno truda, onda je naš predlog ovaj recept. Napravite svinjsko meso punjeno slaninom i sirom, a pecite sa krompirom koji se prethodno marinirao. Savrešno ukusno, mekano i aromatično, a ako želite još neki prilog naš predlog je kupus salata.
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa
- 1 kg krompira
- Za marinadu mesa:
- 80 ml biljnog ulja
- 1,5 kašičice soli
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica suvog belog luka
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašičice senfa u zrnu
- 1/2 limuna
- 1 kašičica meda
- Za marinadu krompira:
- 6 čenova belog luka
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike ulja
- Još:
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 100 g slanine
- 3 kriške sira
Recept za božićno svinjsko meso koje se brzo sprema:
Pripremite svinjsko meso
Komad svinjskog mesa duboko zasecite, debljine šnicli. Zatim u posudi pomešajte ulje, so, origano, suvi beli luk, biber, slatku papriku, sojin sos, senf u zrnu, sok od limuna i med. Sve dobro promešajte i premažite meso, pa ostavite da se marinira nekih 30-40 minuta. Nakon toga u proreze mesa stavite papriku isečenu na trake, slaninu i sir.
Pripremite krompir
U posudi pomešajte krupno sečen krompir sa krupno sečnim belim lukom. Posolite i pobiberite, pospite slatkom paprikom (1 kašičica), pa prelijte sa dve kašike ulja. Lepo promešajte. Ostavite da se marinira 20 minuta.
Pecite svinjsko meso i krompir
Tepsiju obložite pek papirom, pa poređajte crni luk isečen na kolutove. Preko stavite svinjsko meso, pa pored poređajte krompir. Premažite preostalom marinadom. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
Pročitajte i ovo: Recept za aromatično svinjsko meso
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem