Pre božićnog ručka porodica se okuplja za stolom i lomi se česnica. Ova pogača je obavezna na svakoj trpezi, a po tradiciji, u nju se stavlja i novčić koji simbolizuje bogatu i plodnu godinu. Običaji zavise od kraja do kraja, pa se tako u Vojvodini umesto pogače pravi slatka pita sa medom, orasima i suvim grožđem. Ukusom dosta podseća na baklavu, pa vam predlažemo da napravite vojvođansku česnicu kao kolač posle ručka. 

Sastojci:

  • 300 g kora
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 300 g meda
  • 100 g šećera
  • 180 g putera

Recept za vojvođansku česnicu:

9:22
Korak 1

Pripremite sastojke

Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite da nabubri 10 minuta, med otopite da postane tečan. Puter (150 g) isto otopite i ostavite na ugašenoj vreloj ringli. Kore isecite na veličinu tepsije, a šećer i mlevene orahe stavite u odvojene posude. 

9:39
Korak 2

Pravite vojvođansku česnicu 

Tepsiju premžite puterom (30 g), pa stavite pek papir i opet premažite puterom. U tepsiju stavite koru, pa je prelijte istopljenim puterom. Preko pospite 3 kašike mlevenih oraha i 1/2 kašike šećera, pa pospite malo oceđenog suvog grožđa. Prelijte sa dve kašike meda. Stavite drugu koru i lagano pritisnite, pa ponovite postupak. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a za poslednji red treba da ostavite 3 kore. Stavite jednu i prelijte medom i puterom, tako i drugu, a treću premažite medom i puterom koji ste pomešali. U nekom trenutku stavite u česnicu i novčić koji ste prokuvali. 

9:45
Korak 3

Pecite vojvođansku česnicu 

Pecite česnicu u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 160°C i pecite još pola sata. Gotovu česnicu pokrijte alu folijom i ostavite da se ohladi, pa služite. 

Pročitajte i ovo: Slatka harmonika pita sa dve vrste mleka

BONUS VIDEO: 

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

(StvarUkusa/S.B.)