U ovaj kolač su stavljani mnogi simboli domaćinstva – zrna svih žitarica, tikve, duleka, pasulja, delići raznih voćnih plodova i znamenja zdravlja (komadić drenovine) i bogatstva (metalni novčić). Često, vasilica se šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.
Vasilica se u zavisnosti od kraja, pravi na različite načine:
Vasilica od projinog brašna
Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.
Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.
Vasilice sa medom
Sastojci: 800 g brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.
Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.
Lisnate vasilice
Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili masti), med za premazivanje
Priprema: Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
Ceo postupak ponoviti još dva puta sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine.
Vasilice u moči od pečenice
Sastojci za testo: 1 kg brašna, kocka kvasca, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, 500g mlake vode, mast od božićnog praseta
Priprema: Zamesiti testo od brašna, postepeno dolivjući mlaku vodu, nadošli kvasac, so i šećer, dok se ne dobije potrebna gustina.
Oblikovati testo i podeliti na nekoliko delova u zavisnosti koju veličinu pogače želite. Zatim svaki deo premestiti i ravnomerno rastanjiti debljine 1,5-2 cm u obliku okrugle pogače veličine tanjira. Testo po površini našarati (izbockati) šupljim drvcetom, cevčicom (grančica od zove).
Pečene vasuljice još vruće, kratko propržiti na zagrejanoj moči od božićnog praseta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Detinjarije/StilKurir/FoodForTought/LaCusineCreative/rana.lykoss
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem