Slava se smatra jednim od najvažnijih događaja u pravoslavnim porodicama u Srbiji posle Božića i Uskrsa, a kako je počela sezona vreme je da se domaćice organizuju i osmisle dekoraciju i jelovnik za slavu. To je vreme kada se porodica, rodbina, prijatelji, kolege okupljaju i druže, a u fokusu je bogata slavska trpeza i bitno je da bude dobro pripremljena. Organizovanje slave uvek predstavlja izazov za domaćine. Pored jela, bitno je i kako ćete dekoristati slavsku trpezu, a tu je sve važno - od stolnjaka, do salveta, čaša i escajga. Ako se kojim slučajem desilo da je stolnjak požuteo od stajanja, pročitajte kako da lako uklonite fleke. 

Obeležavanje slave se razlikuje od kuće do kuće, ali ono što je zajedničko svima jeste to da na stolu obavezno mora da se nađe kuvano žito - koljivo, slavski kolač, sveća i vino. Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi treba da se nađu ova četiri obeležja. Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Ukrasi na kolaču predstavljaju sreću i blagostanje. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA (koji se naziva i prosfornik ili poskurica), a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Pravi se pet ovakvih pečata i koji se stavljaju na pet kugli od testa. Na najveću kuglu se prosfornik stavlja na samu sredinu i u njemu se nožićem napravi rupica. Tu se ubode grančica bosiljka. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice. 

Pročitajte i koje su to ukrase pravile naše bake:

1) Klasje žitapredstavlja rodnu godinu kao i grozd, hleb i burence. Grozd izražava želju da vinograd dobro rodi, a burence i hleb želju da svega bude u izobilju

2) Ptice simbolizuju zdravlje i veselje

3) Knjiga se mesi ukoliko u kući ima đaka (bilo da su učenici ili studenti), ona predstavlja napredak u učenju

4) Ružice označavaju lepotu, čistotu i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.

Postoje trikovi koji će vam pomoći da ukrasi ostanu beli, a vrlo su jednostavni. Kada zamesite testo od brašna i vode dodajte so, jer ona daje to belilo. Testo treba zamesiti tvrđe, da bude kao plastelin. Međutim, umesto soli bele ukrase možete osigurati i gustinom. Čašu belog brašna i trećinu čaše gustina zamesite sa mlakom vodom i pravite ukrase. Možete ih staviti na slavski kolač odmah, a možete i na pola pečenje, samo tada premažite žumancetom mesto gde ćete ih staviti i onda zalepite. Postoji i druga opcija i tako vam sigurno neće izgoreti, a to je da ispečete kolač, a ukrase napravite dan ranije, pa ih pomoću belanceta zalepite za kolač i vratite u rernu na 100°C nekih 20-ak minuta. Postoje još 2 jednostavna trika koji će spasiti situaciju u svakom trenutku. Prvi trik je vezan za ukrase koji su izgoreli, a spasićete ih tako što ćete razmutiti brašno u vodi i premazati ih. Oni će pobeleti kada se osuše. A ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE