Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna 
  • 500 ml toplog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 jajeta

Recept za slavski kolač:

Slavski kolač predstavlja vrhunac umeća svake domaćice, a pravi se veče uoči slave.

U činiju sipajte polovinu toplog mleko, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne zapeni. U veću činiju sipajte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac, maslac, i jedno jaje. Postepeno mešajući, dodajte ostatak toplog mleka i umesite testo. Testo mesite 10–15 minuta, dok ne postane mekano i glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat (dok se ne udvostruči).

Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte. Stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko pravite ukrase stavite ih na slavski hleb pre pečenja. Premažite kolač umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju.

Savet plus:

*Ako primetite da vrh slavskog kolača prebrzo tamni, pokrijte ga aluminijumskom folijom.

*Ako želite bogatiju teksturu, u testo možete dodati malo kisele pavlake.

*Testo za ukrase treba da bude čvrsto kako bi ukrasi zadržali oblik prilikom pečenja.

Bonus video

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea