Đurđevdan je, pored Svetog Nikole, najrasprostranjenija slava i pada 06. maja. Na vašoj slavskoj trpezi su neizostavni slavski kolač, žito, sveća i vino. Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Ukrasi na kolaču predstavljaju sreću i blagostanje.
Ako se desi da ukrasi zagore, spasićete ih tako što razmutite brašno u vodi i premažete ukrase koji će pobeleti kada se osuše.
A ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 500 ml mlake vode
- 120 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 20 g svežeg kvasca
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Priprema:
U mlakoj vodi (250 ml) izmrvite kvasac i dodajte šećer. Kada se aktivira dodajte ulje i preostalu vodu, pa postepeno sipajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Mutite žicom dok se ne sjedini, a kada sipate svu količinu brašna umesite rukama glatko testo. Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste.
Podelite testo na tri dela (veliko, srednje i malo). Zatim dublju šerpu premažite uljem i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir. Veći komad testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi. Pokrijte krpom da se ne osuši. Srednji deo testa podelite na 3 jednaka dela i svaki deo razvucite oklagijom. Sačekajte 2 minuta da malo odstoje jer će bolje da se oblikuju. Svaki od 3 dela još jednom podelite na 3 dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik, pa od 3 valjakasta oblika napravite pletenicu. Tako i od preostalog testa (treba da napravite 3 pletenice). Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu po ivici, da napravite krug oko testa. Premažite uljem. Od druge dve pletenice napravite krst preko testa. Premažite svaku uljem. Treći, najmanji deo testa razvucite i rakijskom čašom napravite 5 krugova. Složite krugove jedan pored drugog u nizu, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu. Premažite uljem.
Prekrijte folijom i poklopite, i ostavite da malo odstoji. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, a onda smanjite na 180°C i pecite još 45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.
Ako želite da napravite još neke oblike i tako ukrasite vaš slavski kolač, pročitajte ovde kako da ih oblikujete.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem