S obzirom na to da Đurđevdan ove godine pada na petak, mnogima nije jasno da li će se na trpezi domaćina naći mrsna ili posna hrana.
Po pravoslavlju, Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srbiji jeste posna, dok Đurđevdan spada u mrsne. Međutom, ovo pravilo za 6. maj i slavu Svetog Đorđa se menja ako pada u sredu ili petak. Zašto? Ovim danima se uvek, tokom cele godine posti, pa isto važi i ako se slava (koja je po pravilu mrsna), zadesi na ove dane. Onda na meniju treba da bude posna hrana.
Međutim, i ovo pravilo podleže jednoj izmeni, a usko je vezano uz Uskrs. U nedelji koja dolazi posle Vaskrsa, pravilo je da se tih sedam dana ne posti, pa tako ni sredom, ni petkom.
Prva sedmica posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom praznika. Ova nedelja naziva se i trapava sedmica tokom koje se jede isključivo mrsna hrana. Kako po ovogodišnjem kalendaru Đurđevdan pada u petak, tačan odgovor je da je postan. Isto važi i za druge slave, nakon četiri velika posta, kada se post završi, sledeća nedelja je trapava nedelja i tada se jede samo mrsna hrana.
Ipak, u današnje vreme većina porodica u Srbiji ovaj praznik proslavlja i uz mrsnu trpezu što je takođe opravdano, jer mnogi nisu u mogućnosti, što iz zdravstvenih razloga ili nekih ličnih, jer post je pre svega uzdržavanje od loših misli i dela, a ne od hrane.
Kada je u pitanju sveća zlatno je pravilo da bude od voska, a ne od parafina.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem