Posle Svetog Nikole najviše Srba slavi Đurđevdan. Ova slava pada 06. maja, a obeležava uspomenu na Svetog Đorđa i na vreme osmislite bogatu slavsku trpezu. Ono što je neophodno u svakoj domaćinskoj kući je slavski kolač i žito. Kolač se pravi noć uoči slave i sutradan se nosi u crkvu da se osvešta, a predstavlja simbol blagostanja.
Predjelo svi gosti vole, jer tada domaćice mogu da se iskažu u svojim kulinarskim veštinama. Salate i sitne zalogaje niko neće odbiti, a mi vam predlažemo neke od najpopularnijih jela.
Pročitajte i kako se pravi slana mini torta.
PREDJELO
SLANE PRINCES KROFNE
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 2 kašike šećera
- 150 g brašna
- 4 jajeta
Za rusku salatu:
- 480 g krompira
- 300 g šargarepe
- 300 g šunke
- 300 g graška
- 200 g senfa
- 200 g kiselih krastavčića
- 280 g majoneza
- 400 g kisele pavlake
- 4 kuvana jajeta
Priprema:
Za testo: Vodu, ulje i šećer pomešajte. Stavite da proključa, pa sklonite sa šporeta. Dodajte prosejano brašno i sjedinite žicom. Ostavite da se prohladi nekih 5 minuta. Umutite, pa dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite. Sipajte u špric za kolače, a onda sipajte u pleh obložen pek papirom sa malim razmakom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Dok se testo peče nikako ne otvarajte rernu. Kada je gotovo, zaglavite varjaču na vratim od rerne i ostavite tako da se prohlade nekih 10 minuta.
Za rusku: Skuvajte grašak, šargarepu, jaja, manje krompire sa ljuskom. Ostavite da se ohlade. Isecite na kockice šunku, krastavčiće, krompir (bez ljuske), šargarepe i jaja. U velikoj posudi sjedinite majonez, senf i kiselu pavlaku, pa dodajte ostale sastojke. Dobro promešajte. Probajte, pa po potrebi dodajte so i biber.
Isecite vrh na testu, napunite salatom i zatvorite isečenim testom.
POSNA KROMPIR SALATA
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 glavice crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 50 ml ulja
- 3 kašile sirćeta
- 1 kašika svežeg peršuna
- so, biber
Priprema:
Krompir operite, stavite u šerpu, pa nalijte vodom da ogrezne i dodajte pola kašike soli. Ostavite da se kuva oko 20 minuta. Proverite viljuškom da li je gotov, a onda ga procedite od vode i ostavite da se ohladi. Krompir oljuštite i isecite na krupne kocke. Crveni luk isecite na rebarca, a beli na kockice. Sve sastojke izmešajte, vodeći računa da ne preterate i da se krompir ne raspadne. Začinite solju i biberom po ukusu, pa prelijte sirćetom. Salatu ukrasite peršunovim lišćem.
OBLAK SALATA
Sastojci:
- 300 g dimljene piletine
- 4 jajeta
- 2 krompira
- 1-2 pakovanja zdenka sir
- mladi luk
- majonez
Priprema:
Krompir skuvajte, kao i jaja, pa dovodijte belanca i žumanca. U kalup poređajte rendani krompir, majonez, seckanu dimljenu piletinu, majonez, sitno seckani mladi luk, majonez, rednana žumanca, majonez, rendana belanca, majonez i na kraju rendanu zdenku. Zdenku prethodno dobro ohladite kako biste lakše izrendali.
POSNA PITA KROMPIRUŠA
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 4 veća krompira
- 200 ml kisele vode
- so, biber
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno, pa dinstajte na malo vode i posolite. Za to vreme očistite krompir, zatim ga izrendajte na krupno rende, pa ga pomešajte i propržite zajedno s lukom. Dok se krompir dinsta, dodajte sve žačine po ukusu, mešajte još dva-tri minuta, pa sklonite tiganj s ringle. Prvu koru stavite na radnu površinu, pa je poprskajte kiselom vodom i stavite još dve kore preko nje, koje ćete takođe poprskati kiselom vodom. Na treću koru ravnomerno rasporedite izdinstani krompir i luk, pa urolajte i složite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Postupak ponavljate sve dok imate kora i fila. Kiselom vodom poprskajte svaki rolat. Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.
SLANI ČIZKEJK
Sastojci:
- 300 g slanih krekera
- 180 g putera
- 450 g punomasnog krem sira
- 4 kašike pavlake za kuvanje
- 2 jajeta
- 150 g rendanog kačkavalja
- 1 čen belog luka
- 1 kašika seckanog vlašca
- 200 g čeri paradajza
- 1 kašika masinovog ulja
- so, biber
- svež bosiljak
Priprema:
Rernu ukljuČite na 170°C da se zagreje. U blenderu sameljite krekere, pa im dodajte istopljeni puter i sve dobro sjedinite da dobijete kompaktnu masu. U kalupu za kolače formirajte koricu i lepo je poravnajte. U dublju posudu ubacite krem sir, pavlaku za kuvanje i cela jaja, pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko ima potrebe dodajte so i ubacite sitno naseckani vlašac i beli luk. Rasporedite fil preko kore, poređajte rendani tvrdi sir i stavite da se peče oko pola sata. Pred kraj pečenja, odozgo poređajte čeri paradajz isečen na polovine, pospite svežim bosiljkom i prelijte maslinovim uljem, pa vratite u rernu na još 10-ak minuta.
LETNJA RUSKA SALATA
Sastojci:
- 2 veće šargarepe
- 1 veća jabuka
- 1 crni luk
- 180 g kukuruza u konzervi
- 4 kuvana jaja
- 2 kašike majoneza
Još:
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 3-4 kašike sirćeta
- 100-150 ml tople vode
Priprema:
Šargarepu skuvajte, a zatim isecite na kockice, kao i jabuku i jaja. Crni luk iseckajte, pa dodajte šećer, so, vodu i sirće i kratko marinirajte. Dodajte u salatu kao i kukuruz. Sve lepo sjedinite sa majonezom.
POSNA PROJA SA MLADIM LUKOM
Sastojci:
- 3 veze mladog luka
- 500 g kukuruznog brašna
- 1 šolja ulja
- 1 šolja vode
- so
Priprema:
Očistite i operite mladi luk pa ga iseckajte i kratko propržite u tiganju na zagrejanom ulju, tek toliko da malo omekša. Propržen mladi luk ostavite da se ohladi, a dotle sipajte brašno u posudu za mešenje i napravite udubljenje. Prohlađeni luk sipajte unutra, posolite prema ukusu i naizmenično ulivajte ulje i malo mlake vode neprestano mešajući. Kad sve dobro izmešate, izradite srednje čvrstu smesu. Uljem premažite tepsiju ili kalupe za pečenje i uključite rernu na 180 C. Pecite oko pola sata, a najbolje je da iskoristite stari trik za proveru, kad u nju zabodete čačkalicu i ona ostane suva. Kada je gorova pokrijte je krpom i ostavite da se prohladi, pa je poslužite.
KUGLICE OD KROMPIRA
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 kašika pirinčanog brašna
- 1/2 kašike kukuruznog skroba
- 40 g rendanog sira
- 1 kašičica soli
- susam
Priprema:
Krompir oljuštite i kuvajte u vodi 20 minuta. Ispasirajte, pa dodajte pirinčano brašno, skrob, sir, so i dobro promešajte. Formirajte loptice, pa potopite u vodu, a zatim umočite u susam. Pržite u ulju.
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca