Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi mora da se nađe slavski kolač, žito, vino i sveće. Kako se približava Sveti Jovan napravite odličan slavski kolač koji će uspeti i početnicima u kuhinji. 

Dan ili veče uoči slave, domaćica priprema kolač sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Ukrasi se prave od brašna i vode i oni simbolizuju sreću i blagostanje. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice. 

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • 1 šoljica ulja
  • 100 ml vode

Priprema:

U mlakoj vodi izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče. 

Izvor: Stvar ukusa