Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi mora da se nađe slavski kolač, žito, vino i sveće. Kako se približava Sveti Jovan napravite odličan slavski kolač koji će uspeti i početnicima u kuhinji.
Dan ili veče uoči slave, domaćica priprema kolač sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Ukrasi se prave od brašna i vode i oni simbolizuju sreću i blagostanje. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jajeta
- 1 šoljica ulja
- 100 ml vode
Priprema:
U mlakoj vodi izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče.
Izvor: Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu