Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRADICIJA UKRAŠAVANJA: Saznajte šta predstavljaju SIMBOLI na slavskom kolaču i kako da ih napravite

TRADICIJA UKRAŠAVANJA: Saznajte šta predstavljaju SIMBOLI na slavskom kolaču i kako da ih napravite

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dan uoči slave, svaka domaćica priprema slavski kolač sa osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima. Njegov izgled  zavisi od umešnosti domaćice, ali nemojte se obeshrabriti ako prvi put pripremate, dovoljno je malo truda da vam ukrasi uspeju.

Svaki slavski kolač sadrži neke zajedničke elemente – simbole stare koliko i tradicija proslavljanja krsne slave. Ali, da li ste u stvari znali šta znače svi ti simboli kojim se ukrašava jedan slavski kolač?

Sam slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Za utiskivanje ovoga znaka koristi se naročiti drveni pečat koji se kupuje u crkvi, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno.

U sredini kolača se obavezno zabode parče osvećenog bosiljka.

Ostali simboli kojima se slavski kolač ukrašava variraju od domaćinstva do domaćinstva i obično predstavljaju želje domaćice koje ona upućuje svojoj celoj porodici. Ovo su neki od najčešćih oblika i njihove simbolike:

Klasje žita – rodna godina

Grožđe/Burence – isto ili, u vinogradarskim krajevima, berićetna godina sa mnogo vina

Ptica – zdravlje, veselje i mir u kući

Knjiga – znanje, uspeh u školi ili poslu

Cveće – lepota, čistota duše i tela

Evo kako da napravite klas žita, pticu, cvet i grozd.

Klas žita

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na vašoj slavskoj pogači potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst.

Nakon toga uzmite valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecite testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita.

Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor.

Gornji deo oblikujte kao vrat, glavu i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

Cvet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvet.

Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno da modlom oblikujete krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom.

Grozd

Da biste vaš slavski kolač ukrasili grozdom od testa, potrebno je da napravite dva valjka. Jedan dužine oko 15 cm i 2 mm debljine, a drugi iste te debljine, ali oko 2 cm dužine.

Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po 4 veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: dnevno, moj ručni rad

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti