Sveti Jovan je jedna od većih slava koju Srbi proslavljaju. Praznik Sveti Jovan kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.
Ako obeležavate slavu, a ne znate šta biste pripremili pogledajte šta smo mi iskombinovali. Takođe, ukoliko imate ove godine ograničen budžet potrudili smo se da kompletan meni bude manje od 3.000 dinara, tačnije - 2.810! Naravno u ovu sumu ne ulazi piće, već samo hrana.
Pored standardnog slavskog kolača i žita evo naših predloga.
Srećna slava!
Predjelo
Slane kuglice - okvirno 400 dinara (sir, jaja, majonez, luk)
Za ovo predjelo vam treba jedna smesa i nekoliko različitih namirnica za dekoraciju.
Sastojci:
- 250 g tvrdog sira
- 5 kuvanih jaja
- 2-3 čena belog luka
- majonez
Za dekoraciju:
- orasi
- 1 manji krastavac
- rotkvice
- 1 šargarpea
- zeleni začini (suvi ili sveži)
- masline
- mlevena paprika
Priprema:
Izrendajte sir, jaja i luk. Dodajte jedno 5 kašika majoneza i sve sjedinite. Podelite smesu u 5 činija. U prvu činiju dodajte rendane rotkvice i dobro sjedinite. Dodajte i kašiku majoneza. Napravite kuglice i uvaljajte u preostale rendane rotkvice. U drugu činiju dodajte sitno seckan krastavac i promešajte. Napravite kuglice i jedne uvaljajte u običan susam, a druge u crno beli susam. U treću činiju dodajte rendanu šargarepu i sjedinite, pa u vadite kašikom smesu, stavite orah i napravite kuglice. Uvaljajte u mlevene orahe. U četvrtu dodajte iseckani mladi luk, promešajte, napravite loptice i uvaljajte u sveže iseckane začine ili suve začine. U petu posudu ne dodajete ništa. Kašikom vadite smesu, stavite maslinu i oblikujte loptice. Uvaljajte u mlevenu papriku. Posolite po želji, a majoneza isto dodajte ako vidite da fali.
Proja - okvirno 110 dinara (brašno, jogurt, ulje, jaja)
Sastojci:
- 3 jajeta
- 2 šolje (srednja šolja za kafu) kukuruznog brašna
- 2 šolje belog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja kisele vode
- pola šolje ulja
- sir/spanać
Priprema:
Sve navedene sastojke pomešajte u jednoj vanglici i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Izlijte u tepsiju i pecite oko pola sata na 180 stepeni.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus