Uz slavski kolač, žito je obavezni deo posluženja prilikom proslavljanja krsne slave. Žito je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana. Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom. Slavski kolač, žito, vino i sveća predstavljaju simbol krsne slave.

Sastojci:

  • 1/2 kg pšenice belije
  • 1/2 kg prah šećera
  • 1/2 kg oraha
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • mleveni orasi i jezgra oraha za ukrašavanje

Priprema:

Pšenicu kuvajte dok se zrno ne raspadne. Kuvanu je procediti, pa je samleti na mašini za meso. Zatim mleveno žito sjediniti sa prah šećerom i mlevenim orasima. U pripremljenu masu dodati 2-3 kesice vanilinog šećera, i cimet po želji.

Tako pripremljeno žito oblikovati na tacni, posuti mlevenim orasima i ukrasiti po želji polovinama jezgra oraha.