Glavni deo svake slavske trpeze svakako je predjelo. Mnogi od nas imaju svoje ideje za postavljanje slavskog stola i svega što se na njemu nalazi, a bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se upravo predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji. Za posnu slavu pročitajte recept u nastavku, sigurno će postati omiljeno vašim gostima.

Sastojci:

  • 1 pakovanje tost hleba (otprilike 12-15 kriški)
  • 200 g ajvara
  • 200 g tunjevine 
  • 1 kašika senfa (i/ili 1 kašika posnog majoneza)
  • 2-3 kisela krastavčića po ukusu
  • so, biber

Priprema:

Kada birate tost hleb, birajte onaj sečen na kocke. Tako ćete lakše složiti redove bez da popunjavate između.  Za fil je potrebno da ajvar pomešate sa tunjevinom, koju ćete prethodno samo blago ocediti. Dodajte i senf ili majonez, ili oba, po vašem ukusu, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte seckane kisele krastavce po ukusu, kao i začine, pa još jednom dobro promešajte.

Na odgovarajućoj tacni poređajte red tost hleba, preko njega pažljivo premažite fil. Slažite dalje redom tost hleb-fil, dok ne utrošite sastojke. Tortu dodatno možete ukrasiti posnim majonezom ili senfom, i ukrasite povrćem. Odložite u frižider, najbolje preko noći da hleb dobro upije fil i da torta lepo omekša.