Praznična atmosfera najlepše se oseća kroz sitne detalje na trpezi, a punjena jaja u obliku jelkica su upravo takav detalj koji osvaja na prvi pogled.
Nežno zelena boja fila, mala zvezda od paprike na vrhu i kremasta tekstura pretvaraju klasično punjeno jaje u najdekorativnije praznično predjelo.
Osim što prelepo izgledaju, ova jaja su lagana, ukusna i idealna za druženja, jer se pripremaju bez mnogo truda i nestaju sa stola brže nego što mislite.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: praznično predjelo
Porcije/Količina: 14 komada
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja/hlađenja: 10 minuta kuvanja + 1 sat hlađenja
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 40 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 7 velikih jaja
- 2 kašike putera
- 2 čena belog luka, tanko sečena
- 140 g mladog spanaća
- 70 g majoneza
- 1 kašika senfa
- sok od pola limuna
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 1/4 kašičice ljutog sosa
- 2 kašike instant krompir pirea (minut pire)
- 1 crvena ljuta paprika, sitno seckana
- 1 žuta paprika, isečena u obliku malih zvezdica
- parmezan za posipanje
Priprema:
1. korak: Kuvanje jaja
Jaja kuvati u ključaloj vodi oko 9 i po minuta, dok ne postanu tvrdo kuvana. Odmah ih prebaciti u posudu sa ledenom vodom kako bi se brzo ohladila i lakše ljuštila.
2. korak: Ljuštenje i sečenje jaja
Oljuštena jaja presecite poprečno, tako da polovine budu okrugle, a ne izdužene. Žumanca pažljivo izvadite i stavite u posebnu činiju, pa ostavite u frižideru do daljeg korišćenja.
3. korak: Oblikovanje
Sa donje strane belanaca blago odsecite mali deo kako bi mogla stabilno da stoje uspravno, vodeći računa da se ne probušite unutrašnjost.
4. korak: Pravljenje smese
U tiganju otopite puter, kratko propržite beli luk, pa dodajte spanać i dinstajte dok ne omekša. Ohladite, zatim sjedinite sa žumancima, majonezom, senfom, limunovim sokom, dimljenom paprikom, ljutim sosom i krompirovim pahuljicama, najbolje u blenderu ili secku.
5. korak: Formiranje jelkica
Dobijenu smesu prebacite u poslastičarsku kesu i punite belanca tako da dobijte oblik male jelke. Na vrh stavite zvezdicu od žute paprike, pospite parmezanom i dodajte sitno seckanu crvenu papriku kao ukras.
Ukoliko vam treba još ideja za prazničnu trpezu, isprobajte novogodišnji venac sa kobasicama.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.