Praznična atmosfera najlepše se oseća kroz sitne detalje na trpezi, a punjena jaja u obliku jelkica su upravo takav detalj koji osvaja na prvi pogled.

Nežno zelena boja fila, mala zvezda od paprike na vrhu i kremasta tekstura pretvaraju klasično punjeno jaje u najdekorativnije praznično predjelo.

Osim što prelepo izgledaju, ova jaja su lagana, ukusna i idealna za druženja, jer se pripremaju bez mnogo truda i nestaju sa stola brže nego što mislite.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: praznično predjelo

Porcije/Količina: 14 komada

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: 10 minuta kuvanja + 1 sat hlađenja

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 40 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • 7 velikih jaja
  • 2 kašike putera
  • 2 čena belog luka, tanko sečena
  • 140 g mladog spanaća
  • 70 g majoneza
  • 1 kašika senfa
  • sok od pola limuna
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • 1/4 kašičice ljutog sosa
  • 2 kašike instant krompir pirea (minut pire)
  • 1 crvena ljuta paprika, sitno seckana
  • 1 žuta paprika, isečena u obliku malih zvezdica
  • parmezan za posipanje

Priprema:

1. korak: Kuvanje jaja

Jaja kuvati u ključaloj vodi oko 9 i po minuta, dok ne postanu tvrdo kuvana. Odmah ih prebaciti u posudu sa ledenom vodom kako bi se brzo ohladila i lakše ljuštila.

2. korak: Ljuštenje i sečenje jaja

Oljuštena jaja presecite poprečno, tako da polovine budu okrugle, a ne izdužene. Žumanca pažljivo izvadite i stavite u posebnu činiju, pa ostavite u frižideru do daljeg korišćenja.

3. korak: Oblikovanje

Sa donje strane belanaca blago odsecite mali deo kako bi mogla stabilno da stoje uspravno, vodeći računa da se ne probušite unutrašnjost.

Važan savet:

Gustina fila je ključna za dobar oblik. Ukoliko je smesa mekša, dodajte još malo minut pirea.

 4. korak: Pravljenje smese

U tiganju otopite puter, kratko propržite beli luk, pa dodajte spanać i dinstajte dok ne omekša. Ohladite, zatim sjedinite sa žumancima, majonezom, senfom, limunovim sokom, dimljenom paprikom, ljutim sosom i krompirovim pahuljicama, najbolje u blenderu ili secku.

5. korak: Formiranje jelkica

Dobijenu smesu prebacite u poslastičarsku kesu i punite belanca tako da dobijte oblik male jelke. Na vrh stavite zvezdicu od žute paprike, pospite parmezanom i dodajte sitno seckanu crvenu papriku kao ukras.

Ukoliko vam treba još ideja za prazničnu trpezu, isprobajte novogodišnji venac sa kobasicama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.