Sastojci:

  • 1 kašika ulje
  • 1 veliki crni luk, sitno iseckan
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašičice seckanog svežeg ruzmarina
  • 2 kašičice iseckane sveže žalfije
  • 340 g kobasica
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • brašno
  • 400 g lisnatog testa, odmrznutog
  • 1 kašika senfa
  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 1/2 kašičice prženih semenki susama
  • 1/4 kašičice makova
  • sos po ukusu, za umakanje

Recept za novogodišnji venac sa kobasicama:

Kako biste napravili ovo predjelo u tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte luk i začinite solju i biberom. Pržite, povremeno mešajući, dok ne porumeni, oko 10 minuta. Umešajte ruzmarin i žalfiju. Pržite, mešajući, dok ne zamiriše, 1 do 2 minuta. Prebacite u veliku posudu. Ostavite da se ohladi 5 minuta. U činiju sa mešavinom luka izmrvite kobasicu i dodajte peršun, začinite solju i biberom i promešajte da se sjedine.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik veličine 36 x 31 cm. Prepolovite po dužini. Duž jedne duže strane testa razmažite 1 1/2 kašičicu senfa, ostavljajući ivicu od 3 cm čistu. Od jedne polovine mešavine kobasica napravite oblik balvana i stavite celom dužinom testa, preko senfa. Preklopite testom, a sa druge strane ga premažite umućenim jajetom. Povucite tek toliko testa da pokrijete preostalu kobasicu. Isecite višak i spojite strane zajedno da biste zapečatili. Položite rolat sa šavom nadole na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite sa preostalim senfom, mešavinom kobasica i testom.

Namažite krajeve rolnica mešavinom vode i umućenog jajeta, a zatim ih spojite,kako biste formirali krug. Stavite u frižider dok se testo ne ohladi na dodir, oko 25 minuta. Stavite stalak u sredinu rerne i zagrejte je na 200 °. Nožem napravite rezove duž peciva, ali nemojte da presečete do kraja. Okrenite svaki isečeni deo kobasice sa stranom nagore. Premažite testo preostalim jajetom. Pospite susamom i makom. Pecite venac, okrećući pleh na pola pečenja, 40 do 45 minuta. Ostavite da se ohladi 15 minuta. Prebacite venac na tanjir i servirajte uz sos. Možda ćete želeti da napravite i dimljeni luk punjen piletinom.

Pročitajte kako se pravi praznično predjelo od pileće džigerice umotane u slaninu

BONUS VIDEO

Instagram/Cookist wow  Kroketi od krompira

StvarUkusa