Sastojci:
- 4 velika luka, neoljuštena, prepolovljena poprečno
- 1,5 kg pilećeg filea, sitn naseckanog
- 2 grane žalfije, listovi sitno iseckani
- 4 čena belog luka, sitno naseckana
- 140 g svežih prezli
- 60 ml ulja
- listovi peršuna, za serviranje
Recept za dimljeni luk punjen piletinom:
Kako biste napravili ovaj luk, zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite luk, isečenom stranom nadole na veliki pleh za pečenje i pecite10 minuta ili dok ljuska luka ne zagori. Ostavite sa strane da se ohladi. Kada se dovoljno ohladi za rukovanje, bacite ljusku i pažljivo odvojite slojeve luka da napravite "čaše". Možda ćete morati da isečete koren luka da biste razdvojili slojeve.
Zagrejte rernu na 180°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje i preko pripremljenog pleha poređajte čaše luka, okrenute nagore. Pomešajte pileće meso, polovinu seckane žalfije, beli luk i 1/2 kašičice soli u posudi i podelite u šolje luka. Pomešajte prezle i preostalu seckanu žalfiju, pa posipajte po luku. Prelijte sa 2 kašike ulja i ostavite na stranu.
Prelijte cele listove žalfije sa preostalom 1 kašikom ulja i ostavite na stranu dok ne bude potrebno. Pecite luk 35 minuta. Celo lišće žalfije raspršite po plehu u poslednjih 10 minuta pečenja luka. Prebacite luk u tanjir za serviranje i pospite hrskavom žalfijom i peršunovim listom. Možda ćete želeti da napravite čuvene onion rings.
Pročitajte kako se pravi džem od crvenog luka
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom