Sastojci:

  • 18 šampinjona
  • ulje
  • 3 čena belog luka, 2 sitno iseckana na kockice + 1 ceo
  • krupna morska so
  • prstohvat suvog ruzmarina (opciono)
  • 2 srednje ljutike, vrlo sitno iseckane na kockice
  • 5 svežih listova žalfije, sitno iseckanih
  • 1 grančica ruzmarina, listovi sitno iseckani
  • nekoliko grančica majčine dušice, listovi
  • ¼ kašičice crnog bibera
  • kora od 1 limuna + 1 kašika limunovog soka
  • 35 g prezli
  • 100 g sitno seckanih oraha

Recept za šampinjone punjene orasima:

Kako biste napravili ove šampinjone, zagrejte rernu na 200 ° C. Pečurke očistite vlažnom četkom ili krpom (ne perite) i isecite im sve peteljke i sačuvajte ih za nadev. Kapice premažite sa 2 kašike ulja i stavite ih na pleh, pa pecite oko 15 minuta, okrećući ih na drugu stranu na pola pečenja. Vrlo sitno iseckajte ceo čen belog luka, a zatim dodajte otprilike 2 kašike ulja da dobijete pastu od belog luka.

U međuvremenu, stabljike pečuraka sitno naseckajte. Zagrejte 1 kašiku ulja u srednjem tiganju, dodajte luk isečen na kockice i lagano ga pržite dok ne postane providan, često mešajući. Zatim dodajte beli luk isečen na kockice, seckano sveže bilje, crni biber i ¼ kašičice soli. Nastavite sa prženjem dok luk ne postane providan, a beli luk ne zamiriše. Zatim umešajte stabljike pečuraka. Pržite dok ne budu gotove. Kada se kapice pečuraka ispeku, smanjite temperaturu rerne na 170° C.

Pomešajte sokove od pečenja u pastu, pa ih dodajte u mešavinu za punjenje pre nego što dodate limunovu koricu i sok. Umešajte prezle i orahe pazeći da budu ravnomerno raspoređeni. Na kraju promešajte 15-30 ml ulja kroz smesu. Premažite unutrašnjost kapica pastom od belog luka koju ste prethodno napravili, pre nego što ih napunite smesom. Punjene pečurke pecite oko 15-20 minuta dok vrhovi ne porumene. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i salatu od šampinjona sa dresingom od maslinovog ulja i belog luka.

Pročitajte kako se pravi pita sa šampinjonima u lisnatom testu

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow složenac od krompira i pečuraka

StvarUkusa