Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- so i biber po ukusu
- 6 kriški slanine, iseckane
- 180 g crnog luka sitno iseckanog na kockice
- 180 g šargarepe oljuštene, isečene na četvrtine i isečene na kockice
- 120 g celera isečenog
- 1 1/2 kašičica sušenog peršuna
- 1 kašičica mlevenog belog luka
- 700 g krompira, oljuštenog i isečenog na kocke
- 700 ml pilećeg bujona
- 3 kašike putera
- 60 g brašna
- 400 ml mleka
- 700 g kačkavalja isečenog na kockice
- zemičke za hamburger isečene na kockice
Recept za čizburger čorbu:
Za ovu čorbu stavite veliki lonac na srednju vatru. Ubacite mleveno meso i pržite 5-6 minuta. Začinite po ukusu solju i biberom. Izvadite meso iz šerpe i ostavite na stranu. Dodajte slaninu u šerpu i pržite 5-6 minuta ili dok ne postane hrskava. Ostavite slaninu na stranu. Ocedite veći deo masti od slanine iz šerpe, a u šerpi ostavite 1-2 kašičice. Dodajte luk, šargarepu i celer u lonac. Pržite 3-4 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte sušeni peršun i beli luk i kuvajte još 30 sekundi.
Ubacite nazad meso, zajedno sa krompirom i pilećim bujonom. Pustite da provri i kuvajte 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Dok ključa, rastopite puter u malom tiganju. Umutite brašno i pržite 1-2 minuta ili dok se ne zgusne. Nakon što krompir omekša, dodajte mešavinu brašna u čorbu i prokuvajte. Kuvajte 2 minuta, povremeno mešajući. Dodajte mleko u šerpu, pa dobro promešajte da se sjedini. Dodajte sir i slaninu. Kuvajte 3-4 minuta ili dok se sir ne otopi. Servirajte čorbu sa zemičkama za čizburger i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa krompirom i šargarepom za post na vodi.
Pročitajte kako se pravi čorba sa goveđim mesom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od krem sira, svinjske pršute i oraha za Novu godinu
Piletina sa kikirikijem i pirinčem
Praznični kolač od suvog voća
Novogodišnji kejk popsi preliveni belom čokoladom
Najbolji mrsni jelovnik za Svetog Nikolu