Sastojci:

  • 700 govedine
  • 2 1/2 kašike ulja, podeljeno
  • so i biber, po ukusu
  • 1 veliki crni luk, iseckan
  • 3 srednje šargarepe, oljuštene i seckane šargarepe
  • 3 srednja celera, seckana
  • 4 čena belog luka, vrlo sitno naseckanog
  • 2 l goveđeg bujona
  • 400 g paradajza isečenog na kockice
  • 1 1/2 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 450 g krompira, iseckanog na kocke
  • 150 g seckane boranije
  • 400 g smrznutog kukuruza
  • 120 g smrznutog graška
  • 80 g seckanog svežeg peršuna

Recept za čorbu sa goveđim mesom i povrćem:

Za ovu čorbu zagrejte 1 kašiku ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Osušite govedinu papirnim ubrusima, začinite solju i biberom, a zatim dodajte polovinu govedine u šerpu i pržite oko 4 minuta, okrećući na pola pečenja. Prebacite na tanjir i dodajte još 1/2 kašike ulja u šerpu i ponovite postupak sa preostalom polovinom govedine. Ostavite govedinu na stranu.

Dodajte još 1 kašiku ulja u lonac, zatim dodajte luk, šargarepu i celer, pa dinstajte 3 minuta. Potom dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Sipajte bujon, paradajz, zapečenu govedinu, bosiljak, origano i začinite solju i biberom. Pustite da provri, a zatim smanjite toplotu na nisku, poklopite i kuvajte, 30 minuta, mešajući jednom ili dva puta.

Dodajte krompir pa nastavite da krčkate poklopljeno 20 minuta (možete dodati i boraniju sa krompirom ako volite da bude mekana). Umešajte boranije i dinstajte još 15 minuta, ili dok sve povrće i govedina ne omekšaju. Sipajte kukuruz i grašak i dinstajte dok se ne zagreje, oko 5 minuta. Umešajte peršun i servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i zimsku čorbu sa graškom.

Pročitajte kako se pravi minestrone čorba za post na vodi

BONUS VIDEO

Instagram/corbatariflerii Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima

StvarUkusa