Bela čorba se pravi sa teletinom i obično se služi u kafanama, ali je neizbežna i na slavama ili kada su praznici. Takođe, zasitna je i krcata mesom i povrćem, pa je odličana zamena i za obrok. Za belu čorbu vam nisu potrbne posebne kulinarske sposobnosti, a toliko je ukusna da ćete uzeti repete.
- Sastojci:
- 600 g telećeg mesa
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 1 manji celer
- 1 crni luk
- 4 krompira
- 2 šake graška
- Za zapršku:
- 1 ravna kašičica brašna
- 1 čaša vode
- Još:
- 1 žumance
- 5 kašika pavlake za kuvanje
Priprema:
Crni luk presecite na pola i ispecite na ringli. U šerpu sipajte vodu i dodajte meso, pa kuvajte dok ne omekša. Posolite, a onda dodajte i prepečeni luk. Očistite šargarepu i celer, pa dodajte u komadu u šerpu sa mesom. Kada povrće omekša i meso se skuva procedite supu. Dodajte u bistru supu sitno seckani krompir i grašak, a šargarepu sitno isekcajte. Ostalo povrće bacite. Kada povrće omekša i meso se malo prohladi iseckajte ga i vratite u supu. Kada vidite da je krompir gotov napravite zapršku tako što ćete pomešati brašno i vodu, pa dobro sjedinite da nema grudvica. Sipajte u supu i promešajte. Kuvajte još par minuta, pa ostavite da se prohladi. U prohlađenu supu dodajte umućeno žumance koje ste pomešali sa pavlakom za kuvanje, pa promešajte i služite.Pazite da supa ne bude vruća jer žumance ne treba da se skuva, već da oboji.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem