Bela čorba se pravi sa teletinom i obično se služi u kafanama, ali je neizbežna i na slavama ili kada su praznici. Takođe, zasitna je i krcata mesom i povrćem, pa je odličana zamena i za obrok. Za belu čorbu vam nisu potrbne posebne kulinarske sposobnosti, a toliko je ukusna da ćete uzeti repete. 

  • Sastojci:
  • 600 g telećeg mesa 
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 1 manji celer
  • 1 crni luk
  • 4 krompira
  • 2 šake graška
  • Za zapršku:
  • 1 ravna kašičica brašna
  • 1 čaša vode
  • Još:
  • 1 žumance
  • 5 kašika pavlake za kuvanje

Priprema:

Crni luk presecite na pola i ispecite na ringli. U šerpu sipajte vodu i dodajte meso, pa kuvajte dok ne omekša. Posolite, a onda dodajte i prepečeni luk. Očistite šargarepu i celer, pa dodajte u komadu u šerpu sa mesom. Kada povrće omekša i meso se skuva procedite supu. Dodajte u bistru supu sitno seckani krompir i grašak, a šargarepu sitno isekcajte. Ostalo povrće bacite. Kada povrće omekša i meso se malo prohladi iseckajte ga i vratite u supu. Kada vidite da je krompir gotov napravite zapršku tako što ćete pomešati brašno i vodu, pa dobro sjedinite da nema grudvica. Sipajte u supu i promešajte. Kuvajte još par minuta, pa ostavite da se prohladi. U prohlađenu supu dodajte umućeno žumance koje ste pomešali sa pavlakom za kuvanje, pa promešajte i služite.Pazite da supa ne bude vruća jer žumance ne treba da se skuva, već da oboji. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Kako se pravi čorba od vrganja?

Izvor: Stvar ukusa