Bela čorba je nešto što srpske domaćice prvo nauče da spremaju, jer osim što je jednostavna i neverovatno je ukusna. Može da zameni obrok, a može da se služi i pre glavnog jela. Danas vam predlažemo da isprobate i čuveni recept za norvešku belu čorbu koja se pravi sa ribom i dosta povraća, a pikantan ukus joj daje ljuta papričica. Oduševiće vas već na prvi zalogaj, a sprema se slično kao i naša. 

  • Sastojci:
  • 1 crni luk 
  • 20 g putera 
  • 1 praziluk 
  • 1 paprika 
  • 1 šargarepa
  • 1 ljuta papričica 
  • 2 krompira 
  • 2 l vode
  • 100 g pečuraka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g tune (mogu fileti ribe po želji)  
  • 1 žumance
  • 100 ml pavlake za kuvanje 
  • 1 veza peršuna 

Priprema:
U dublju šerpu sipajte ulje i puter. Propržite sitno seckani crni luk i praziluk, a kada omekšaju dodajte sitno seckanu papriku, rendanu šargarepu i seckanu ljutu papričicu. Poklopite i dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte krompir isečen na kockice, pa sipajte vodu i kuvajte još 15 minuta posle ključanja. Za to vreme propržite seckane pečurke sa belim lukom i dodajte u čorbu. Ribu propžite sa obe strane i ubacite u čorbu. Začinite po želji, promešajte i kuvajte još 15 minuta. Umutite žumance sa pavlakom za kuvanje, pa sipajte dve kutlače supe u tu smesu i promešajte. Zatim smesu sipajte ponovo u čorbu i još jednom promešajte. Ugasite šporet i ostavite čorbu još 15 minuta, pa pospite seckanim peršunom i služite. Prijateno!

Izvor: Stvar ukusa