Bela čorba je nešto što srpske domaćice prvo nauče da spremaju, jer osim što je jednostavna i neverovatno je ukusna. Može da zameni obrok, a može da se služi i pre glavnog jela. Danas vam predlažemo da isprobate i čuveni recept za norvešku belu čorbu koja se pravi sa ribom i dosta povraća, a pikantan ukus joj daje ljuta papričica. Oduševiće vas već na prvi zalogaj, a sprema se slično kao i naša.
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 20 g putera
- 1 praziluk
- 1 paprika
- 1 šargarepa
- 1 ljuta papričica
- 2 krompira
- 2 l vode
- 100 g pečuraka
- 2 čena belog luka
- 400 g tune (mogu fileti ribe po želji)
- 1 žumance
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 veza peršuna
Priprema:
U dublju šerpu sipajte ulje i puter. Propržite sitno seckani crni luk i praziluk, a kada omekšaju dodajte sitno seckanu papriku, rendanu šargarepu i seckanu ljutu papričicu. Poklopite i dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte krompir isečen na kockice, pa sipajte vodu i kuvajte još 15 minuta posle ključanja. Za to vreme propržite seckane pečurke sa belim lukom i dodajte u čorbu. Ribu propžite sa obe strane i ubacite u čorbu. Začinite po želji, promešajte i kuvajte još 15 minuta. Umutite žumance sa pavlakom za kuvanje, pa sipajte dve kutlače supe u tu smesu i promešajte. Zatim smesu sipajte ponovo u čorbu i još jednom promešajte. Ugasite šporet i ostavite čorbu još 15 minuta, pa pospite seckanim peršunom i služite. Prijateno!
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem