Bela čorba se pravi sa teletinom ili junetinom, ali naš predlog je da probate i ovaj recept sa batakom. Ona se obično služi u kafanama, ali je neizbežna i na slavama ili kada su praznici,a može da se jede i umesto obroka. Toliko je ukusna, a koliko god delovalo da su supe i čorbe komplikovane za pripremu, ispostavlja se da i nisu baš. Ako nikada do sada niste pravili čorbu, samo vodite računa da ona bude topla, a ne vrela, kada u nju budete dodavali žumance sa pavlakom, jer ono ne sme da se skuva, nego da oboji. A crni luk je uvek bolje da dodate prepečeni jer daje bolji šmek.
- Sastojci:
- 600 g bataka (može i teleće ili juneće)
- 1 veza zeleni (šargarepa, paškanat, peršun)
- 1 manji celer
- 1 crni luk
- 4 krompira
- 5 kašika pirinča
- Za zapršku:
- 1 kašičica brašna
- 1 čaša vode
- Još:
- 1 žumance
- 5 kašika pavlake za kuvanje
Priprema:
Crni luk presecite na pola i ispecite na plotni. Zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte meso, pa kuvajte. Posolite, pa dodajte i prepečeni luk. Očistite šargarepu, celer i paškanat, pa dodajte u komadu u šerpu sa mesom. Kada povrće omekša i meso se skuva procedite supu. Dodajte u bistru supu sitno seckani krompir i pirinač koji ste prethodno oprali, a šargarepu i celer takođe isekcajte, a ostalo povrće bacite. Kuvajte dok ne omekša. Kada se meso malo prohladi uklonite kost, možete i kožicu, pa isecite i vratite u supu. Kada vidite da je krompir gotov napravite zapršku tako što ćete pomešati brašno i vodu, pa dobro sjedinite da nema grudvica. Sipajte u supu i promešajte. Kuvajte još par minuta, pa ostavite da se prohladi. U prohlađenu supu dodajte umućeno žumance koje ste pomešali sa pavlakom za kuvanje, pa promešajte i služite. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom