Italijanske lazanje koje svi znamo i volimo su nastale u gradu Napulju tokom srednjeg veka. Neki od prvih recepata koji podsećaju na čuveni italijanski specijalitet mogu se naći u engleskom kuvaru iz 14. veka. Isto su se ređali slojevi testenine i mesa, ali bez paradajz sosa. Od svih tih pomešanih recepata koji su ličili jedan na drugi nasatalo je poznato jelo pod nazivom „Lasagna di Carnevale“ koje se pravi od kobasice, prženih ćufti, tvrdo kuvanih jaja, rikote ili mocarele i ragua (to je umak od mlevenog mesa i paradajz sosa). Lazanje koje se danas češće jedu i za koje su čuli svi su poznate pod imenom "Lasagna al Forno". Za ove originalne su vam potrebni rikota ili mocarela (može i oba sira), gust ragu, bešamel sos, vino, luk, origano i lazanje (super je ako pronađete zelene listove). Različite oblasti u Italiji koriste drugačije sosove ili testo za pripremu, a Pijemont regija je specijalizovana je za lazanje "al Sangue", što u prevodu znači „krvave lazanje“ zbog dodavanja krvi iz svinje. Predlažemo vam da probate i lazanje u koje ćete umesto mesa da dodate pečeni patlidžan. Preukusno i zanimljivo jelo će vas oduševiti na prvi zalogaj. 

  • Sastojci:
  • 700 g patlidžana 
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 600 ml paradajz soka 
  • 90 ml vode 
  • malo bosiljka 
  • 250 g lazanja
  • 100 g mocarele  
  • parmezan
  • Za bešamel:
  • 50 g putera 
  • 50 g brašna 
  • 500 ml mleka 
  • so, biber, muskatni oraščić 

Priprema:
Patlidžan isecite po dužini na kriške, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Zatim posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim ulje. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte seckani beli luk. Posle nekih 30 sekundi sipajte paradajz sos, posolite, dodajte bosiljak i vodu. Promešajte, pa poklopite i kuvajte na srednjoj temepraturi nekih 15 minuta. Istopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da brašno ne zagori. Zatim sipajte mleko i brzo mešajte kako bi razbili sve grudvice. Posolite i pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem, a onda kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na dno tepsije sipajte malo paradajz sosa, pa stavite list lazanje, pa opet malo paradajz sosa, bešamela i poređajte patlidžan. Premažite paradajz sosom, pospite parmezanom, pa poređajte seckanu mocarelu. Stavite list lazanje, pa opet premažite paradajz i bešamel sosom, poređajte patlidžan, pospite parmezan i seckanu mocarelu, pa opet stavite list lazanje. Premažite paradajz i bešamel sosom. Poslednji sloj neka bude patlidžan posut parmezanom i mocarelom. Pecite na 180°C oko 30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE