Kada neka svetski poznata jela želite da napravite kod kuće, onda je najbolje da koristite originalni recept. Lazanje su upravo takvo jelo, a naš predlog je da isprobate porodični recept najpoznatijeg italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Po ovom receptu napravićete najbolju moguću lazanju, koju obožava preko 5 miliona ljudi. Priprema nimalo nije komplikovana, potrebno je samo da izdvojite vreme da napravite prave domaće umake. 

  • Sastojci: 
  • 500 g listova za lazanje
  • mocarela 
  • parmezan 
  • Za bolonjeze (ragu): 
  • 45 ml maslinovog ulja
  • 25 g putera
  • 1 crni luk
  • 1 stabljika celera
  • 1 šargarepa
  • 150 g pančete
  • 400 g mešanog mlevenog mesa 
  • 200 ml crvenog vina
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 200 ml bujona
  • Za bešamel sos: 
  • 100 g neslanog putera 
  • 80 g brašna 
  • 1 l mleka 
  • 100 g parmezana (ili nekog drugog sira)
  • malo muskatnog oraščića 

Priprema:
Istopite puter, pa dodajte brašno i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kada se smesa zgusne sipajte mleko, a zatim dodajte parmezan, so, biber i muskatni oraščić. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte da kuvate na visokoj temperaturi jer ne želite da se sos zalepi. Pripremite i ragu. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, dodajte sitno seckani luk, celer, šargarepu i pančetu, pa dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro propržite. Pojačajte temperaturu, sipajte vino i ostavite da ispari. Razblažite paradajz pire u malo bujona (1/2 kocke supe razblažite u vreloj vodi) i umešajte u meso. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 2 sata, proveravajući i s vremena na vreme dodajući malo bujona da se sos ne osuši.
Po dnu tepsije sipajte ragu (bolonjeze sos), pa pokrijte listom lazanja. Zatim ponovo sipajte ragu, a onda i bešamel, kao i cepaknu mocarelu. Preko narendajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanje i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red nije kora, nego ragu, bešamel, mocarela i parmezan. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta pred kraj pečenja sklonite foliju. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE